ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Върнем ли “Евролаб” на границата, връщаме и монопола

Иван Христанов

Това е началото на една съдебна сага. Стигаме до един конфликт, който изглежда като една фирма срещу държавата, но това не е така. Искаме просто да прекратим монопола, който е бил там в последните десет години. Това е граничен пункт и контролната му функция има превъзхождаща роля. Това заяви пред БТВ заместник-министъра на земеделието в оставка Иван Христанов по повод решението на съда, според което "Евролаб" трябва да възобнови дейността си на ГКПП "Капитан Андреево".

Той обясни, че в момента контролът на границата се извършва от държавата в лицето на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

"Ако върнем "Евролаб", се създават предпоставки за монополно положение. Факт е, че имаме решение на съда, но също така имаме и други норми и наредби, които трябва да бъдат спазени", допълни Христанов.

По думите на зам.-земеделския министър има заявки от други частни фирми, които са изявили желание да извършват товарно-разтоварни дейности.

Според него е необходимо, преди окончателно да бъде решен казусът с "Евролаб", да бъде сформирана междуведомствена комисия с участието на "Гранична полиция", Агенция "Митници" и ДАНС и едва след това да се вземе решение.

По друга актуална тема – тази с т.нар. инсинератори, днес е приключила проверката. Тя е установила, че множество лица от БАБХ са облагодетелствали частни оператори.

"Не един директор, а множество лица от БАБХ в продължение на доста години, за последните 5 години ние говорим за 60 милиона лева, които са изплатени към тези инсинератори, са облагодетелствали отново частни оператори с редица тежки нарушения и под тежки нарушения имаме предвид липсващи животни, животни, които уж са инсинерирани, това е по-сложната дума за изгорени или обезвредени, които са инсинерирани между 30 и 400 дни, след като те официално са заведени", заяви Христанов.

По думите му всичко това е било извършвано умишлено с формални проверки.

"В нито един момент те не са се опитвали да спазят вътрешните процедури, законите, за да гарантират националния интерес. Комисиите са гледали абсолютно формално. Идват едни документи, тези документи предизвикват плащане на между 150 000 и 300 000 лв. на месец и комисията просто казва – Всичко е наред'', каза зам.-министърът.

Той съобщи, че проверката е установила, че от март месец 2019 г. за един от инсинераторите от 200 животни по 100 има тежки нередности.

"Въпреки това те слагат параф "Всичко е наред", парите се плащат. Държавен фонд „Земеделие“ пуска миналата година и тази година писмо, в което казва: "Ние не вярваме в тези суми, молим да направите детайлно проверка и парите, които са надплатени, да бъдат възстановени". И отговорът на това нещо e "Ами нямам платени пари", а ние сега установяваме, че има, и то много", допълни Христанов.

Христанов каза още, че във всяка една областна дирекция има поне един човек, който е участвал в схемата.

"Те са 28 областни дирекции. Съдейки по цялата документация, смятаме, че са имали един тартор, който е бил в централата, който организирал цялата схема, така че наистина да бъдат облагодетелствани конкретните външни лица. Съответно те са си действали, както им е било казано. Ние много искахме днес да вкараме сигнала в ГДБОП. Просто трябваше да го завършим, наистина е много работа, само до момента е може би 150-200 страници – само описателната част без приложенията. Но в понеделник вярваме, че ще е готов'', обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *