ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Вузовете да се обединяват в ново юридическо лице на териториален, тематичен или смесен принцип

докторанти

Висшите училища ще  могат да се обединяват в ново юридическо лице на териториален, тематичен или смесен принцип по свой избор. Това предвижда концепция за промени в Закона за висшето образование на образователното министерство, публикувана за обществено обсъждане.

Ако промените залегнат в Закона за висшето образование, висшите училища ще могат да определят свободно съвместно обучение, общи учебни програми, да споделят академичен състав, съществуваща материална база и да създават нова.

Ще им се даде правна възможност да се възползват от позитивите на обединението, запазвайки своята юридическа самостоятелност.

Обединението ще бъде нов тип самостоятелно юридическо лице, изградено от съставни университети. То ще има самостоятелно име, органи за управление и може да притежава имущество, различно от това на съставните висши училища.

Ще могат да се обединяват или само български държавни, или само частни висши училища. Един университет ще може да участва само в едно обединение.

Новото юридическо лице ще се ръководи от Ректорски съвет, в чийто състав ще влизат ректорите на съставните висши училища. Обединението ще има и Академичен съвет, в който ще участват представители на академичните съвети на съставните университети. Той ще избира председателя на Ректорския съвет. Съставните висши училища ще запазят досегашната си система от органи за управление.

Целта на промените е да се подобри качеството на научната и преподавателската дейност.

Очаква се обединенията да повишат видимостта на университетите в тях на национално и международно ниво, да създадат ефективен механизъм за съвместно обучение, да привлекат повече студенти и инвеститори и да участват в мащабни научни проекти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *