ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Забранени си анкетиранията директно пред избирателните секции

Гласуване избори

Анкетьорите не могат да правят социологически проучвания непосредствено пред избирателните секции. Те трябва да работят на разстояние най-малко три метра от изхода на помещението, в което се гласува. Това е записано в приетите от ЦИК условия за извършване на така наречените екзит пол – проучвания "на изхода" в деня на вота, и за регистрация на организациите, които ги извършват.

Резултатите от проучванията, извършвани в изборния ден, ще се обявяват не по-рано от 20.00 часа.

Съгласно приетото от ЦИК решение се забранява публичното огласяване на резултати от проучвания, извършвани в изборния ден преди приключването му. Те не трябва да бъдат обявявани под никаква форма.

До 24 септември включително – или седем дни преди изборния ден, агенциите, които ще извършват проучвания на изхода на изборната секция в деня на вота, трябва да представят в ЦИК заявление по образец, удостоверение за актуално правно състояние, списък с имената и единния граждански номер на анкетьорите по избирателни райони. Не на последно място те трябва да представят и методиката за извършване на проучванията.

При отваряне на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъства и по един регистриран анкетьор от социологическа агенция, запил се в Централната избирателна комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *