ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Забравете за правителство в този парламент

Бойко Борисов бръкна в тайната торба на ГЕРБ и извади поредния професор. Повтори фокуса от кандидат-президентските избори преди година. Борисов не за първи път се крие зад професорски гръб, особено ако ситуацията е много напечена. Няма значение как се казва професорът – Габровски, Герджиков или Ангелов, но той винаги е известно име с авторитет, доказан специалист в своята област.

Няма спор, че предлагането на неврохирурга проф. Николай Габровски за кандидат-премиер с мандата на ГЕРБ е хитър ход. Целта е да бъдат постави в шах останалите партии в парламента, които от първия му ден странят от формацията на Борисов, твърдейки, че тя е токсична. Името на уважавания лекар трябваше да им причини неудобство, че не желаят да подкрепят такъв човек. И в първия момент наистина имаше стъписване сред политиците. После обаче бързо разбраха замисъла и извинявайки се на Габровски, „Продължаваме промяната”, „Демократична България” и БСП отново препотвърдиха позицията си, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. Не помогна и заявката на проф. Габровски, че бъдещият кабинет ще е от експерти, без политици.

Тази им реакция едва ли е била неочаквана за Бойко Борисов и явно втората му цел с предлагането на професора-неврохирург за премиер е

да си измие ръцете (и съвестта) пред обществото и избирателите.

С други думи – ето, аз намерих и предложих най-доброто, но пак не щат да има правителство, да се решават проблемите на хората, да се преборят кризите в държавата и не аз съм виновен, че ще ходите на избори за пети път за по-малко от две години.

Някои от анализаторите недоумяват как човек като проф. Габровски се е съгласил да замени високохуманната си дейност за подобен пошъл карнавал като българската политика. По думите на пиара Арман Бабикян тезата за неполитическите лица "служи чудесно за радост на народа, но е изключително фалшива".

"Зад действията на всеки кабинет стои политическо мнозинство, с политическа посока и цел и те преследват тези цели…. Експертите работят около политици, за да помагат на действията им, а не обратното. Ако ставаше с експертиза само, дайте да назначим БАН в Министерския съвет и да не ходим на избори", изтъкна Бабикян. Той заподозря, че може би подготвят Габровски за третия мандат (ако бъде даден на "Български възход") и това, което се разиграва е нещо като тренировка преди мача.

Дори ДПС и „Български възход” да са склонни да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ, на всички е ясно, че такова няма да има. Няма да има и с втория мандат на „Продължаваме промяната”. Затова те дори се отказаха да предлагат кабинет на малцинството, намирайки си всевъзможни оправдания и поставяйки неизпълними условия пред първата политическа сила, без чиято подкрепа няма как да стане. Всъщност целта е да се избегне подкрепата на ГЕРБ и ДПС, а не да се потърси.

Третият мандат е рисков и проблематичен. И няма чак такова значение на кого ще го даде президентът, просто

партиите вече са в предизборна кампания.

Това личи и от социалната вакханалия, в която се е впуснала БСП не без съдействието на останалите формации. Лидерите на "Продължаваме промяната" например отново се върнаха към „Капитан Андреево”, корупцията, към "Лукойл”…. Някои от партиите въобще и не успяха да излязат от предизборната кампания за октомврийския вот.

И понеже тези дни чествахме 33-годишнината на СДС – формацията, която допринесе за идването на демокрацията в страната, няма как да не споменем, че днес тя е деградирала и се е превърнала в украшение на ревера на партията, символ на корупцията и авторитаризма. Не може да се подмине и фактът, че 33 години след полъха на свободата политиците ни са посредствени егоисти, заети единствено със собственото си оцеляване и добруване. За държавници дори е неудобно да се говори.

Няма как да искаме от тези лица да мислят първо за хората и държавата, да преглътнат егото си, да направят компромис и да излъчат правителство с ясна програма от няколко неотложни задачи и определен срок за изпълнението й. Очевидно е, че индивидите, които пращаме в Народното събрание с гласа си или с бездействието си, не могат да надскочат себе си, личните си и партийни интереси. Отгоре на всичко се вземат твърде на сериозно или пък се изживяват като ненадминати тарикати и хитреци, убедени, че са майстори в прецакването на опонента, когото са издигнали в ранга на смъртен враг. Сякаш не плават в една и съща пробита лодка. Но вместо да запушват пробойните, от инат и егоизъм я клатят с пълна сила.

Според социолога Първан Симеонов

личностите в политиката развиват болезнен нарцисизъм,

което е сериозен проблем. 

"БСП се е превърнала в личен проект, ГЕРБ е преторианската гвардия на Борисов. Всички са станали доста обидчиви. Не виждам как България ще върви напред… Има прекалено много патос във всички лагери на политическия терен, държавата блокира", изтъква Симеонов. Ако нещата продължават така, смята той, „политическата криза може да се превърне в криза на демокрацията". 

Арман Бабикян също е на мнение, че се разиграва "егоистичен водевил" и предупреди, че "ако не свърши времето на този тип действия, ще свършат политическите сили, които ги разиграват".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *