ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Задължават Гешев на 3 месеца да се отчита пред парламента

Парламент Иван Гешев

Колкото и да не му се иска, Гешев ще трябва да се отчита пред Народното събрание на Република България. И то на всеки 3 месеца! Стъпка по стъпка към прозрачност и отчетност на главния прокурор. Предстои публикуване и на Закон за изменение и допълнения на Закона за съдебната власт за търсене на отговорност от главния прокурор за извършени от него престъпления, написа в профила си във Фейсбук Лена Бориславова.

Преди появата на новите текстове в Закона за съдебната власт, регламентиращи отчетите на обвинител №1 пред Народното събрание , Конституционният съд (КС) отхвърли искането на Иван Гешев да бъде отменено изискването той да бъде изслушван най-малко веднъж на 3 месеца от правната комисия и възможността Народното събрание да дава препоръки по представените от него доклади, а той да отчита как ги е изпълнил. В искането си Гешев изтъкна, че с правилника си парламентът недопустимо е разширил конституционно предвидения контрол на законодателната над съдебната власт и така е нарушил принципа за разделението на властите.

Обвинител №1 оспори две разпоредби в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание,но КС единодушно отхвърли искането му.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *