ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Западът закъсня да осъзнае какво се случва в Украйна

Драгомир Заков

Никой не може да гарантира сигурността в Черноморския район без България и Румъния, заяви българският министър на отбраната Драгомир Заков в интервю за Аджерпрес.

Заков засегна в интервюто въпроса за предстоящия вот в парламента следващата седмица на евентуална доставка на оръжия от България за Украйна, като посочи, че това е въпрос от огромен обществен интерес. Той добави, че като министър на отбраната, макар да разбира отлично този факт, подкрепя предпазлив подход към въпроса в публичния дебат.

Българският министър открои отличните отношения между България и Румъния не само на ниво министри на отбраната, но и на правителствено равнище. "Предвид настоящата ситуация в Украйна, нека кажа, че ние нямаме само общи заплахи и общи предизвикателства, но споделяме и обща съдба с Румъния, а в този случай като съюзници, не само като съседи", посочи Заков. Той добави, че с румънския му колега са се договорили за редовни срещи през следващите месеци и следващите години.

"Както казах, ние споделяме обща съдба, защото смятам, вярвам в това: никой не може да гарантира сигурността и стабилността в Черно море без България и Румъния", подчерта той.

Помолен да коментира колебливостта на България по отношение на оръжейните доставки за Украйна, министърът отбеляза, че в България това е особено чувствителен въпрос поради много причини. По думите му същевременно "трябва да бъдем напълно наясно с пропагандата, дезинформацията, опитите хората да бъдат объркани". Според него дискусията в парламента по въпроса е особено важна, тъй като става дума за това народните представители да обсъждат публично тази тема и да вземат решение. 

"След това зависи от правителството да приложи решението и всичко, което се изисква от мен като министър на отбраната или от моите структури ще бъде осъществено съобразно решението на парламента", посочи Заков.

В отговор на въпроса какво смята за изказването на украинския външен министър Дмитро Кулеба, че "всеки, който не доставя оръжия на Украйна, подкрепя руската агресия в неговата страна", Драгомир Заков отговори: "Дори като дипломат, защото аз съм също дипломат, дълбоко в душата си мисля, че г-н Кулеба е абсолютно прав".

Същевременно българският министър спомена изказването на президента на Украйна Володимир Зеленски, че всяка страна би следвало да помогне съобразно възможностите си и че ако няма, да речем, изтребители, би могла да окаже друга подкрепа. "Поради тази причина казах, че има много начини да се помогне. Мисля, че Украйна се нуждае от много неща. Не забравяйте, че рано или късно, надявам се, че ще е по-рано, а не по-късно, ще имаме друг етап, когато ще трябва да се помогне в помиряването и възстановяването на Украйна", каза Заков.

Министърът изказа мнение, че западният свят е закъснял да осъзнае какво се случва в Украйна. Според него обаче България и Румъния са се застъпвали от много години за необходимостта от по-голяма намеса на НАТО. 

"Смятам, че сегашните обстоятелства в Украйна ясно показват, че Черноморският регион е важен регион за евроатлантическата сигурност и ние трябва да бъдем напълно ангажирани в укрепването на тази сигурност за всички нас, не само за България, Румъния, Турция, тези три съюзнически държави, но също за НАТО като цяло, и сигурен съм, че това ще бъде общата визия на съюзниците на срещата през юни", заяви Заков.

Попитан каква е визията на България по повод дискусиите в страните от източния фланг на НАТО относно постоянно военно присъствие, Заков напомни за решенията за съставяне на бойни групи на източния фланг и че България е една от страните домакини на подобни бойни групи. 

"Както вече казах, ние споделяме една и съща съдба, едни и същи ценности, заплахи, неизбежно е да работим заедно, Румъния и България", изтъкна той.

Помолен да коментира препоръката на България гражданите ѝ да напуснат Молдова, вероятно с оглед на събитията в Приднестровието, и попитан как България възприема ситуацията там, Драгомир Заков посочи, че това е решение на външното министерство и предположи, че става дума за превантивна мярка с цел да се избегнат усложнения, в случай че ситуацията се влоши. "Разбира се, вие отлично знаете, че ситуацията в Приднестровието не е чак толкова спокойна, а аз смятам тези мерки по-скоро за превантивни, а не за нещо друго", добави той.

Според него има риск за Приднестровието и Молдова на фона на конфликта в Украйна, но "международната общност би следвало да направи всичко възможно, за да избегне подобни сценарии, преливането на конфликта към Приднестровието, защото не е само в Приднестровието, не е само в Молдова. Преливането би могло да засегне Балканите. А тогава ние може да имаме по-голям проблем", посочи той.

"Тези неща водят до същото заключение – че трябва да работим заедно, колкото се може по-тясно, на всяко едно ниво", изтъкна той.

Запитан дали при настоящите обстоятелства дипломацията върши работа, министър Заков отговори, че "дипломацията винаги работи, но зависи от всички страни, а не само от една", отбелязва БТА.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *