ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Започна поредна процедура за избор на председател на парламента

Откриване на 48 Народно събрание Парламент

След близо четири часа почивка и предсдателски съвет депутатите се върнаха в пленарната зала и започнаха нова процедура за избор на председател на 48-ото Народно събрание. След неуспешния опит сутринта, при който на балотаж стигнаха Йордан Цонев от ДПС и Росен Желязков от ГЕРБ-СДС, бе дадена почивка. Това е четвърта поредна процедура в рамките на два дни. По време на почивката от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще оттеглят своя кандидат Росен Желязков. Вчера вечерта това направиха и от "Продължаваме Промяната" с оттеглянето на номинацията на Никола Минчев.  

Представителите на различните парламентарни групи започнаха да дават от трибуната предложения за критерии за избор на председател.

"За ПП важните критерии за избор включват предишен опит като председател на Народното събрание или като зам.-председател. Второ, важно е човекът да е неконфликтна личност. И най-важното е да се издигат кандидати с високо обществено доверие", предложи съпредседателят на ПП Кирил Петков. "Ако направим дискусия по тези три неща, не си подвикваме и се уважаваме, мисля, че имаме шанс да направим това, което очаква обществото", апелира той. От ПП предлагат всяка група да номинира един или двама кандидати от друга политическа сила. 

"Повече от 30 часа водим един и същ дебат. Мислехме, че поне всеки от нас е готов на някакви отстъпки. Да, ДБ предложи вчера изход. Ние, макар да съзнавахме, че това не е разпоредба на Конституцията, оказахме подкрепа, поехме подадена ръка за консенсус", каза председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. "След поредния председателски съвет заявих, че оттегляме и нашата номинация, макар, че партията събрала най-много обществено доверие, трябва да получи поста пръв сред равни. И това не получи консенсус. Предложих да се обединим, да търсим съгласие по други критерии, лишени от политическа пристрастност", допълни тя и отново предложи поста да заеме най-възрастният депутат в 48-ото Народно събрание, тоест председателстващият в момента заседанието – Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС.

"Това, което Конституцията залага, е най-възрастният сред нас да открие почетното заседание. И три часа по-късно да има избран председател, който да има желанието, да е способен, да ръководи залата така, че тя да приема закони и решения", каза другият съпредседател на ПП Асен Василев. "Този парламент се очертава кратък. Ако по тази позиция не можем да изберем фигура, представете си нататък как ще е", обърна се той към колегите си. "Второто нещо – според мен може би по-лесно ще се прецени кой е конфликтен – което дисквалифицира мен като кандидат за поста. Имаме достатъчно равни в тази зала и можем да изберем човек, който няма да взривява залата", добави Василев и призова: "Нека за краткото съществуване на този парламент да помислим кой е човекът – независимо от партийната принадлежност, който може да направи така, че краткият живот на парламента няма да е загубено време за България. Човек с натрупани познания, и който ще направи този парламент продуктивен."

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че от партията също оттеглят своя кандидат за председател – Петър Петров. "Предлагаме отново да се излъчат кандидати, които няма да предизвикват реакция "този не", а първата реакция да бъде "този кой е", смята той. 

"Това е най-тежкият удар върху парламентарната република и демокрация, и партийната система", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Като че ли има нагласа за избори", добави тя. "Трудно извадихме БСП от етикета "статукво" и влязохме в съюз с други партии, започнахме промяната. Връща се онзи дух на залепяне на партии на статуквото и партии на промяната. Не приемаме репликата, че трябва да се видим в зала Запад и да няма задкулисие. Излиза, че ние сме се събрали в председателския кабинет и излиза, че в залата дискутираме нещо задкулисно. БСП няма да се превърне в образ на задкулисие", категорична е Нинова. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *