ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Заради глас погрешка: 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

Парламент Христо Иванов

Заради един глас погрешка депутатите приеха нулева ставка на ДДС за доставка не само на хляб, но и на брашно. Днес (29 юни) депутатите гласуват на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. Нулевата ставка ще се прилага до 1 юли 2023 г.  за доставка на хляб и брашно с място за изпълнение на територията на страната, при внос на стоки на територията на страната, като и при облагаеми вътрешнообщностни придобивания на стоки. Депутатите приеха, че брашното е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годно за производството на хлебни продукти.

Предложението за 0% ДДС за брашното, освен за хляба, е на народния представител Пламен Абровски от "Има такъв народ“. То бе отхвърлено от парламентарната бюджетна комисия, но в пленарната зала след прегласуване получи 116 гласа „за“, 103 – "против" и 11 – "въздържал се". Антоанета Цонева от "Демократична България" заяви от трибуната, че е сгрешила при гласуването и поиска вотът ѝ да бъде зачетен като глас – "против". Беше обявена почивка. След възобновяване на заседанието председателстващият Мирослав Иванов обяви, че с направеното прегласуване системата е отразила волята на народните представители. "Считам, че следва да бъде приет за меродавен резултатът от проведеното второ гласуване, поради което резултатът остава такъв, какъвто бе обявен по-рано, каза той. Всеки един от нас трябва да е достатъчно внимателен и отговорен към това как гласува във всеки един момент, защото от всяко наше действие резултатите могат да бъдат изключително съществени и да имат особено високо финансово измерение", каза той. 

В хода на дискусията Десислава Танева от ГЕРБ-СДС заяви, че с приемането на нулева ставка на ДДС за хляба, в съчетание с 20-процентна ставка на ДДС за брашното, би убило малките хлебарници, които са от занаятчийски тип. Тя обяви, че ще подкрепи предложението на Абровски.

Депутатите решиха още до 31 декември 2022 г. данъкът за хотелиерите, местата за настаняване, включително и предоставянето на места за къмпинг или каравани, да е 9%. С 9 на сто ще се облагат и доставките на книги на физически или електронни носители, включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти. Със същата ставка ще се облагат и кетъринг услугите за доставката на храна за вкъщи. Изрично е разписано, че разпоредбите за диференцирана ставка на ДДС не се прилагат за доставката на бира, вино и спиртни напитки. 

С приетите разпоредби се правят промени, свързани с даренията на храни. При гласуването на текстовете Мартин Димитров от "Демократична България" обясни, че с тях на практика храните ще спрат да бъдат унищожавани и ще започнат да бъдат дарявани. В страни като Франция, Великобритания, Германия частните дарения на храни са много важна част от общата социална политика, отбеляза депутатът. 

Депутатите не приеха предложението на Пламен Абровски за 9% ДДС за плодове и зеленчуци, и слънчогледово олио.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *