ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Защо ЦГМ купува газ за столичните автобуси от частна фирма?

Нови автобуси итонг за столичен автотранспорт Йорданка Фандъкова...

Защо “Столичен автотранспорт” купува газ за автобусите от градския транспорт от частна компания, която получава 2,7 милиона лева комисиона, попитаха общинските съветници от “Демократична България” в София на днешната сесия на СОС.

В декларация за финансирането на градския транспорт те обвиниха управляващите в София в рекет към държавата, в който са забъркали и синдикатите. Според тях т.нар. липса на средства за градския транспорт на София е фалшива история, измислена от мнозинството на ГЕРБ в Столичен общински съвет като опит да се изнудва правителството.

Общинарите сигнализират, че “Столичен автотранспорт” ЕАД използват посредник за покупката на газ за автобусите си, докато частното дружество „МТК Груп“ купува директно от държавната “Булгаргаз”. По клаузите на този договор общинското предприятие се задължава да плаща почти двойно повече, отколкото ако купува газа директно от “Булгаргаз”.

“Този посредник получава 2,7 млн. лв. комисионна за срока на договора, докато в същото време в СОС влизат доклади за нуждата от нови и нови заеми за автотранспорта, които не са подкрепени с нито една фактура”, се казва в декларацията.

Общинарите припомнят, че в София продължават да функционират три транспортни дружества и един транспортен оператор, чиито администрации се припокриват – Столичните авто- и електро- транспорт, „Метрополитен“ и ЦГМ. Вече над 1 година, след като ЦГМ пусна в експлоатация новата тикет система за 97 млн. лв., само 10% от продажбите на превозни документи се извършват онлайн, а 90% са отново в офисите на ЦГМ.

“Защо данните от тази тикет система не са използват за максимално оптимизиране на линиите на градския транспорт, така че да станат по-удобни за пътниците? Защо столичния метрополитен все още издава билети и карти, приходите от които може да прикрие по простата причина, че дружеството само печата, продава и отчита какво е продало?”, питат общинските съветници.

Според тях “пандемията, инфлацията и войната са опит да се прикрие реалната ситуация в градския транспорт. Истината е следната – мнозинството около Фандъкова няма никакво намерение да запуши дупките, откъдето изтичат нашите пари. Затова и има нужда от още и още средства – за да продължат същите схеми. Никой от тях не мисли за реформи, които да заздравят общинските транспортни дружества”.

Съветниците задават и въпроса за какво е обявена готовност за протест на шофьорите от градския транспорт, които разлепиха на автобуси, трамваи и тролеи плакати „Национален протест“. „Протест за какво? Пари за заплати за шофьорите има. Защо общинските предприятия “Столичен автотранспорт” ЕАД и „Столичен електротранспорт“ ЕАД стават съучастници на ГЕРБ, СДС и ВМРО в нагнетяване на напрежение, след като няма повод за такова?“, питат от „Демократична България“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *