ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Затягането на мерките ще се определя от интензивните легла

Министерски съвет Кирил Петков

Управляващите представиха в Министерския съвет Национален оперативен план за справяне с COVID-19. "Омикрон идва с голяма скорост към България. До този момент моделите и мерките бяха леко неясни и ненапълно се изпълняваха. Ние решихме да сменим този подход, изследвахме всички фактори, от които зависи здравната система", каза премиерът Кирил Петков, който участва онлайн. Най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла, а наличието на свободни легла ще се анализира по области. А мерките ще бъдат определени от интензивните легла. 

Страната ще бъде разделена на 6 клъстера като области, така че да не се случи дадена област да е затворена напълно за сметка на друга. Картата ще бъде представяна всеки ден и ще показва каква е обстановката и какво предстои като прогноза в следващите 5 дни, с цел всяко семейство или бизнес чрез тази прогноза да бъде подпомогнато. "Тази прогноза и тази карта ще оправдае риска от следваща вълна. Приоритизирахме децата. Образованието е ценно, когато е присъствено", обясни Петков.

Планът на правителството е разделен на четири етапа. При първия заетостта на интензивните легла е 50% – тогава мерките ще бъдат съвсем леки. При втория етап – 60% заетост на интензивните легла – се въвеждат и други мерки, но всички бизнеси и училища все още работят. При трети етап – 70% заетост на интензивните легла – започва въвеждането на сравнително меки мерки, но децата от 1 до 4 клас остават в класните стаи. При 80% процента заетост на интензивните легла започва симетрично затваряне на бизнесите, освен аптеките и хранителните магазини.

Когато се налагат нови противоепидемични мерки, това трябва да се прави по начин, по който различните сектори да имат възможност да се подготвят, уточни здравният министър Асена Сербезова. Тя посочи, че данните, които в момента са на национално ниво, ще се разпределят на областен принцип, като ще има отделни математически модели и така ще стане възможно да има от 3 до 5 дни за обявяване на определените мерки. Сербезова призна, че невинаги ще е възможно, но стремежът на здравните власти ще по-често да има време за подготовка. Новият план отчита характеристиките на новата вариация „Омикрон“, очаква се голямо натоварване на здравната система, но ще има стремеж и за присъствен образователен процес.

Премиерът Петков представи и 10 мерки, свързани с подкрепа на бизнеса и гражданите. Това са: „60 на 40”, „Патронажна грижа+”, „Запази ме”, Оперативна програма за храни или основно материално подпомагане, Фонд на фондовете – Програма „Възстановяване”, през ББР – програма „Възстановяване”, през ББР – Програма „Подкрепа на туризма”, 9% ДДС за фирмите в туризма и ресторантьорския бизнес, допълнителни насърчителни схеми в сферата на туризма. Министър-председателят представи и нова, десета мярка. „Тя се отнася само за напълно затворени микро- и малки предприятия. В нея ще има 20% безвъзмездна помощ от средните нетни приходи от 2021 г. в размер до 100 000 лв. Ако вашият бизнес е затворен заради етап 4, държавата ще ви подпомогне за затворените дни, каза Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *