ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Злото започва с реч на омразата, да се борим с дела срещу нея

В последните години има възраждане на антисемитизма и ксенофобията. Случаите на дискриминация на база пол, полова ориентация, засягане на правата на малцинствата и други антидемократични тенденции са все повече. До всички тях води речта на омразата. Това каза главният прокурор Иван Гешев по време на откриването на международната конференция "Стоп на речта на омразата". 

"След агресията на Русия в Украйна изглежда не се учим от историята. А за да не се повторят случаи като Холокоста, трябват действия. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата и трябва да се борим с дела срещу нея", заяви той.

България дава положителен пример за съжителство на малцинствата, каза главният прокурор, като отбеляза, че в центъра на София има храмове на няколко религии.

"България е показала и продължава да показва, че е положителен модел на толерантност между хората. Лошото е по-лесно. Трудното е да бъдеш добър. Да бъдеш човек в нечовешки времена като тези на Втората световна война, когато българският народ, православната църква, представители на българската държава спасиха всички – повтарям всички – свои съграждани евреи. Въпреки тежките обстоятелства и въпреки че България беше съюзник на нацистка Германия, нито един български евреин не беше изпратен в лагерите на смъртта и много от тях по-късно поставиха основите на Държавата Израел", каза още главният прокурор.

"Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея, да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и толерантност. Сигурен съм, че заедно ще го направим, защото всички тук ни обединява едно – желанието да изградим по-добро общество. И една цел – това да поискат не повечето, а всички европейци", допълни Иван Гешев. 

Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективно и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *