ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Албена” ще изкупува собствени акции

зала на фондова борса акции пари

Акционерите на „Албена“ АД – к.к. „Албена“ ще гласуват предложението на мениджърите на дружеството за обратно изкупуване на собствени акции. Това става ясно от поканата за свикване на извънредно общо събрание на 15 март.

Плановете са „Албена“ АД събере до 20 хил. собствени акции, или до 0.47% от капитала на дружеството.

Минималната цена, която се предлага за обратното изкупуване, е 15 лева на акция, а максималната – е 29 лева. Крайният срок за приключване на процедурата е 31 декември 2025 година.

В момента капиталът на туристическата фирма, която управлява едноименния черноморски курорт, е в размер на 4 273 126 лева, разпределен в същия брой акции всяка с номинал от по 1 лев.

През последните дванадесет месеца акциите на „Албена“ АД изгубиха около шест лева от стойността си и приключиха последната борсова сесия на “БФБ-София” на 9 февруари при 26.20 лева един брой. Това оценява компанията на 111 955 911 лева.

Чрез обратното изкупуване част от печалбата на една компания се прехвърлят към акционерите й и така те усещат, че са направили успешна инвестиция. Монетата обаче има и обратна страна. така губите книжата си в едно дружеството, което се развива добре и губите право на участие в едно бъдещо разпределение на дивидент, например.

Обратното изкупуване на акции се разглежда и като възможност за повишаване на цената на тези ценни книжа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *