ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Анкара оценява пораженията от февруарските земетресения на почти 104 млрд. долара

Земетресенията, разтърсили югоизточните райони на Турция през миналия месец са нанесли щети за около 2 трлн. лири (103.6 млрд. щ. долара), посочва правителството на президента Реджеп Ердоган в официална оценка, публикувана на 17 март – няколко дни преди насрочената от Европейският съюз конференция за подпомагане на възстановяването на поразените области. Докладът на турския кабинет е сред най-подробните, подготвяни досега и обхваща пораженията по сградите, инфраструктурата, индустрията, застрахователния сектор и на цялото стопанство. Правителствените сметки изчислява щетите на около 9% от тазгодишния БВП, твърди службата за стратегия и бюджет на президенството.

Единадесетте провинции, поразени от земетресенията, са имали 9.8% дял от националното стопанство и 8.6% от износа през 2022-а, се посочва в доклада. Участието им в експорта на текстил е било далеч по-голямо – 35 процента.

В предварителна оценка, подготвена през февруари, Световната банка изчислява физическите поражения от трусовете на 34.2 млрд. щ. долара. Далеч по-песимистични са били сметките на бизнесгрупата “Тюрконфед”, която определя разходите на 84 млрд. долара.

Двата труса с магнитуд от 7.7 и 7.6 на 6 февруари и последвалите вторичти трусове убиха над 50 хил. души в Турция и Сирия и оставиха хиляди без дом. Ердоган, който трябва да се яви на изключително важни избори на 14 май, обеща да възстанови 319 хил. жилища в рамките само на една година.

Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на ЕС ще са домакини на международна донорска конференция на 20 март в Брюксел в подкрепа на пострадалите от земетресенията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *