ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Бенк ъф Инглънд” започва консултации за собствен цифров паунд

банки

„Бенк ъф Инглънд“, съвместно с британското министерство на финансите, започва консултации за въвеждането на собствен дигитален паунд. На тях са представени предложения за начина на работа на цифровата валута, за които са поискали официално мнение от бизнеса и потребителите.

Великобритания, в която се намира втория по големина финансов център в света, изостава от бившите си колонии като Нигерия, Бахамите и Ямайка, във въвеждането на дигитални пари. Да не говорим, че повече от 80% от световните централни банки обмислят да пуснат или вече са пуснали цифрови версии на своите парични единици, по данни на „Прайсуотърхаус Купърс“.

Финансовият министър Джеръми Хънт коментира в официално изявление, че „редом с кеша, дигитален паунд, емитиран и обезпечен  от „Бенк ъф Инглънд“, ще е нов начин за разплащане – надежден, достъпен и лесен за приложение“. Това са причините, поради които „първоначално ще се проучи какви са възможностите, като се гарантира защитата на финансовата стабилност“.

Призивите за публично обсъждане се появяват почти две години след като министерството на финансите на Острова и „Бенк ъф Инглънд“ обявиха за първи път идеите си да въведат дигиталeн  паунд. Тогава предложението на сегашния британски премиер Риши Сунак (по онова време министър на финансите) беше той да се нарича „Бриткойн“, но английските централни банкери опонираха, че потенциалните цифрови пари не трябва да се бъркат с криптовалутата „Биткойн“.

На уебсайта си „Бенк ъф Инглънд“ посочва, че обезпечената от централната банка парична единица ще е „надеждна и ще съхранява стойността си в течение на времето“, за разлика от виртуалните монети, които се колебаят страховито и застрашават вложенията на инвеститорите.

Предложената банкова цифрова валута ще бъде деноминирана в лири стерлинги, като 10 паунда от нея ще са равни на банкнота от 10 паунда, отбелязват  също английските централни банкери.

Привържениците на дигиталните валути на централните банки твърдят, че те правят цифровите трансакции по-лесни и по-евтини и разширяват достъпа да финансовата система защото могат да се използват от хора, които нямат банкови сметки. Това е една от причините Бахамите да станат първата държава, въвела цифрови пари през 2020-а, последвана от Нигерия и Ямайка. Китай и повече от 20 други държави пък осъществяват изпитателни проекти. Съединените щати и Европейският съюз също обмислят да въведат дигитални валути.

Окончателното решение за въвеждане на дигитален паунд тепърва предстои и ако бъде взето, той не се очаква да се появи преди края на това десетилетие.

По оценка на „Бенк ъф Инглънд“ използването му ще е на практика идентично на онлайн разплащанията , така че потребителите ще могат, примерно, да „пазаруват“ с него от „Амазон“ или „Фейсбук“ със смартфоните си. Но пък няма да може да се ползва за получаване на лихви и поне в началото ще има ограничения за количеството цифрови пари, които всеки индивид ще може да притежава – в документа за консултациите се планира таван между 10,000 и 20,0000 брит. паунда. Така че на тази база дигиталният паунд няма да измести традиционната банкова сметка в близко бъдеще, нито пък кеша.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *