ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Вашингтон планира 200% мито върху руския алуминий

Съединените щати се подготвят да въведат 200% мито върху добития в Русия алуминий още през тази седмица, за да засилят натиска върху Москва заради продължаващата вече почти година война в Украйна, твърдят запознати с намеренията на американците лица. Въпросната мярка се обмисля от месеци, допълват добре информираните източници и подчертават, че Вашингтон “се е прицелил в руския метал” защото руснаците подбиват цените му на щатския пазар и нанасят щети на американските компании.

Американският президент Джо Байдън все още не е дал зелена светлина на подобна акция, а в средите на администрацията му се ширят опасения за потенциалните поражения от нея върху ред щатски индустриални сектори, включително за производство на коли, пътнически и военни самолети и хеликоптери и космически ракети.

Подобно високо мито може на практика да сложи край на вноса на руски алуминий в Съединените щати. Русия е вторият по големина производител на метала в света след Китай и традиционно покрива около 10% от общия внос на американците.

Поредната ескалация на натиска върху Москва идва след наложените безпрецедентни санкции от Вашингтон, целящи да накажат и изолират кабинета на руския президент Владимир Путин. Вносът на алуминий от Русия в САЩ е паднал почти до нула през октомври 2022-а след новината, че Белият дом обмисля забрана на руския метал. През ноември обаче той нарасна до 11,600 тона, а през декември – до 11 хил. тона. През януари 2023-а американците са внесли 9,700 тона алуминий от Русия.

Акциите на единствения руски производител на метала “Русал” паднаха с 1% в Москва след новината за подготвяните мита. Алуминиевите фючърсни контракти, търгувани на Лондонската метална борса, също поевтиняха леко. Предвид водещата позиция на руснаците в добива на алуминий, митата върху доставките му вероятно ще ограничат предлагането на глобалния пазар и ще помогнат за повишението на цените.

Русия е значителен източник на материала за американския пазар, като купувачите са от голям брой сектори – от строителния до автомобилния.

Алуминиевите котировки паднаха с около 15% през миналата година заради тревогите около забавянето на глобалния икономически растеж и пандемичните карантини в Китай – най-едрият световен потребител на суровината. Американските купувачи пък търсят от октомври 2022-а потенциални алтернативни доставчици на алуминий в случай на забрана, мита или санкции върху руския внос.

Другият голям въпрос, който си задават експертите от бранша през последните месеци, е къде ще отива руския метал, ако бъде изваден от американския и впоследствие – от европейския пазар. Една от потенциалните дестинации е Китай, както и други трети страни, които не спазват санкциите, което буди тревоги, че металът впоследствие ще бъде препродаден и отново ще се появи в американските магазини.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *