ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Германия е оцеляла през тази зима без руски газ

бундестаг берлин германия

Германия е успяла да преживее зимата тази година без руски тръбопроводен газ, пише Bloomberg, позовавайки се на анализатори. Експертите обясниха, че най-голямата европейска икономика е успяла в това благодарение на вноса на тръбопроводен газ от Нидерландия и Норвегия, както и на втечнен природен газ и въглища.

Въпреки това анализаторите посочиха редица предизвикателства пред Германия като част от спирането на енергийните доставки от Русия. Според тях основният проблем на тази страна през следващите две години е привличането на втечнен газ като основен източник на натоварване на мощностите на електроенергия и захранване на производството. Що се отнася до доставките на гориво от Норвегия и Нидерландия, те имат лимит за увеличаване на износа на природен газ.

„Също така затварянето на находището Гронинген в Нидерландия до 2024 г. по екологични причини може да се превърне във фактор за намаляване на доставките на газ по тръбопроводи за Германия. Сега това находище произвежда по-голямата част от горивото, доставяно в Германия ”, посочва авторът на статията.

Тази зима метеорологичните условия бяха благоприятни, но през следващите зими ситуацията може да не е в полза на Германия, отбелязва изданието.

Освен това Германия ще трябва да продължи да използва въглища, а електроцентралите ще работят на максимален капацитет. Няма много алтернативи на руския природен газ, заключиха анализатори. Те също така отбелязаха вероятността от увеличаване на търсенето на втечнен газ в Китай, което също е предизвикателство за Германия.

„В момента Германия произвежда повече от една трета от общото си електричество от въглища и това води до политически „разходи“ за правителството на страната“, отбелязва изданието.

На 14 февруари 2023 г. Европейската комисия призна, че следващата зима европейските страни може да се сблъскат с недостиг на природен газ, което ще доведе до повишаване на борсовите цени на горивата. Това може да се дължи на факта, че вносът на втечнен природен газ (LNG) вече се е превърнал в основен източник на енергия за Европейския съюз на фона на рязкото намаляване на доставките от Русия, прогнозират анализаторите.

„При висока волатилност на фона на продължаващото геополитическо напрежение не може да се изключи скок на цените, подобен на случилия се през 2022 г., особено сега, когато вносът на LNG се превърна в основния източник на природен газ за ЕС“, се казва в материала.

Европейската комисия очаква цените на газа да останат в рамките на 55-70 евро за MWh през 2024 година. Тази цифра е сравнима с около 569-724 евро за хиляда кубически метра природно гориво, посочват анализаторите на Европейската комисия.

На 13 февруари Ройтерс, позовавайки се на анализатори от белгийския институт „Брьогел“, съобщи, че европейските страни са изплатили около 800 милиарда евро от 2021 г. насам в помощ на домакинствата и местния бизнес във връзка с енергийната криза. От тази сума на Германия се падат повече от една четвърт от всички разходи – 268 милиарда евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *