ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Да залагаш срещу корпоративен Голиат

Готам Адани

“Хинденбърг рисърч” – фирмата за инвестиционни проучвания с акцент върху късите продажби, преследва най-едрия си “дивеч” – индийския конгломерат “Адани груп” и основателя му – милиардера Готам Адани – третият по богатство човек в света, според класацията на “Форбс”. Още при откриването на сесията на индийския борсов пазар на 25 януари “Хинденбърг” пусна напоително изследване от стотина страници, в което се твърди, че Адани е сътворил “най-голямата измама в корпоративната история”.

“Хинденбърг” обвинява “Адани груп” в “безсрамна борсова манипулация и схема за счетоводна измама”, осъществявана в продължение на десетилетия, отчасти чрез използването на лабиринт от кухи компании. Посочва се също, че индийския конгломерат е разследван за корупция, пране на пари и кражба на средства на данъкоплатците. И, като капак, че седем публично търгувани фирми на “Адани груп” са силно надценени от гледна точка на финансовото им състояние, поради което “Хинденбърг” влиза в къси позиции срещу тях (бел. ред. – което означава, че очаква цените на акциите им да паднат) чрез търгувани в Съединените щати облигации и извън Индия финансови производни.

Резултатът – акциите на “Адани ентърпрайсиз” – водещата регистрирана на борсата компания на конгломерата, както и на неотдавна придобитото циментово предприятие “Амбуджа симентс” паднаха рязко и заличиха 9.4 млрд. долара от пазарната си оценка.

“Адани груп” отхвърля обвиненията и обвинява “Хинденбърг” в умишлено публикуван анализ, предназначен да саботира планираната за 27 януари продажба на акции за 2.5 млрд. щ. долара, привлякла вниманието на инвеститори от Персийския залив. В официално изявление индийският конгломерат определя заключенията като “злонамерена комбинация от целенасочено подбрани неверни информации” и обвинения, които са били “проверени и отхвърлени от най-висшите индийски съдебни инстанции”.

Критиците му обаче твърдят, че Адани се е възползвал непочтено от връзките си с индийския премиер Нарендра Моди и личното състояние на милиардера се е увеличило с над 200% откакто Моди е поел властта.

Основаната от Натан “Нейт” Андерсън “Хинденбърг” е непозата на Уолстрийт до 2020-а когато публикува доказателства за измама, извършени от “Никола” – навремето високо котиран производител на електрически превозни средства. Именно това проучване се превръща в централния стълб на федералното обвинение срещу основателя на фирмата Тревър Милтън.

“Хинденбърг” атакува около 30 компании от 2020-а, в резултат на което акциите им губят средно около 15% от пазарната си оценка на следващия ден след разкритията, по сметки на агенция “Блумбърг”. А шест месеца по-късно те вече са с 26% по-евтини.

Въпреки че Адани отхвърля твърденията на Андерсън, някои мениджъри на фондове вероятно ще се освободят от книжата на индийския корпоративен гигант заради все по-настойчивите призиви за съблюдаване на критериите за опазване на околната среда, на управлението и на социалната равнопоставеност.

“Хинденбърг” следва стандартната процедура на т. нар. “къси активисти”: след като проучва набелязаната цел, прави залози, че акциите на мишената ще поевтинеят, след което огласява публично анализа си чрез социалните медии. Профилът на компанията има над 259 хил. последователи в “Туитър”, а персоналната сметка на Андерсън – други 26,500.

Този вид активисти се самоопределят като надзорници, защитаващи инвеститорите от счетоводни и управленски престъпления, докато набелязаните жертви обикновено обвиняват нападателите в пазарни манипулации. Официалните регулатори също атакуват “късите играчи” и американското министерство на правосъдието събра през 2021-а информация за десетки инвестиционни фирми и анализатори като част от масовия “лов” на извършени от тях потенциални търговски престъпления. Досега няма официално повдигнати обвинения от разследванията.

ince 2020:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *