ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Десет търговски обекта са отворили врати през втората половина на 2022-а

каска строеж проект ремонт

Най-новият доклад на Colliers показва, че към края на 2022 г. общата площ на всички действащи търговски паркове в страната възлиза на над 355 700 кв. м, разположени в 42 обекта. Новите проекти, които отварят врати през второто полугодие на миналата година са Pernik Plaza, Via СЕВЕР (Пловдив), Retail Park Haskovo, Retail Park Sliven, Karlovo Way Park, Holiday Park (Пазарджик), Mondo Park (Добрич), както и три парка в Димитровград, Смолян и Разлог. В резултат на силното търсене наемните нива в търговски паркове отбелязват повишение до предпандемичните си нива.

Шопинг центрове в големите градове се радват на висока заетост и показват устойчивост под натиска на постпандемичната обстановка, общата инфлация, повишението на цената на енергията и политическата нестабилност. Свободните площи в установените обекти варират между 1 на сто и 7 на сто.  

В София заетостта в търговските центрове остава висока вследствие на силната потребителска активност. Няма промяна в общия обем площи, тъй като не се планират нови проекти. През разглеждания период са усвоени над 6000 кв. м, а през цялата година – над 10 600 кв. метра. Средното ниво на свободни пространства в установените проекти е 3.8 процента, което свидетелства за продължаващия тренд на възстановяване и растеж на сектора.

В Пловдив усвоените площи в шопинг центрове за цялата година са над 5200 кв. м, като активността значително нарасна през второто полугодие с наемането на 4300 кв. м от тях. Градът остава лидер по брой търговски паркове с общо седем функциониращи.

Във Варна обемът на усвоени площи в шопинг центрове през миналата година е 12 000 кв. м, от които 8700 кв. м през последните шест месеца. Това е почти три пъти повече в сравнение с 2021 година. Нивата на заетост остават стабилни – около 90-95 процента, докато наемните нива бележат ръст (24 евро/кв.м).

Предлагането на имоти в разглеждания сегмент в Бургас е непроменено, като градът остава един от малкото областни без действащ търговски парк. Усвоените площи в двата шопинг центъра през годината са 4400 кв. метра.

През 2023 г. търговските паркове ще се увеличават като брой

и географско покритие в страната, като се очаква пазарът да навлезе в етап на насищане. Инвеститорите в новите проекти няма да се опитват да ги реализират на всяка цена, а едва след прецизен подбор на локацията и подсигуряване на професионално развита концепция с цел запазване на конкурентно предимство във времето. Нови обекти от този формат ще започнат своята реализация конкретно в София, а установените ще се разширяват.

Според Colliers търговците ще продължат да инвестират в продажби по множество канали (omnichannel), като интернет търговията ще има все по-голяма тежест в решението дали да се отваря нов или да запази съществуващ магазин. Това не означава изключване на физическите магазини, а синергия и допълване между различните канали.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *