ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европа внася “на пожар” дизел

петрол

Старият континент акумулира дизелови товари от целия свят с почти рекордна скорост преди да влезе в сила забраната за доставка на горивото от Русия. През първите 10 дни на декември Великобритания и Европейският съюз са получили по море 16 млн. барела дизел. Ако това темпо се запази до края на месеца, то ще превърне общото количество декемврийски доставки във второто най-голямо поне от началото на 2016-а, показват данни на Vortexa, която следи енергийния карго-трафик в реално време.

В структурно отношение Европа винаги е произвеждала по-малко от консумирания дизел и от години разчита на внос от други други части на глобуса. Основните количества през този месец са дошли от Азия и Близкия изток – доставки, които дават представа как регионът може да се снабдява със суровината след като на 5 февруари влязат в сила санкциите на Европейския съюз, забраняващи корабните дизелови пратки от Русия.

Близо половината от декемврийския дизелов внос, подобно на ноемврийския, е дошъл от руски пристанищни терминали. Което означава, че ЕС все още има да извърви дълъг път преди напълно да скъса пъпната връв с руското гориво.

Тепърва редстои да разберем дали впечатляващите равнища на внос през първите 10 дни на този месец ще се задържат. Предварителните данни на Vortexa оценяват средния размер на доставките за периода 1-15 декември на около 1.8 млн. барела на ден. Ако те се задържат до края на годината, последният месец на 2022-а ще се нареди на второ място по размер на доставените дизелови количества поне от 2016-а насам, надхвърляйки октомврийския скок когато стачките във френските рафинерии предизвикаха взрив на вноса.

Основната част от доставената във Великобритания и ЕС суровина с произход извън Русия е дошла от Близкия изток и Азия, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Индия. Повечето товари са на път, между които и супертанкер, натоварил неотдавна известни количества дизел в Близкия изток и плаващ за Ротердам.

Най-едрият купувач на руското гориво извън ЕС е Турция, която същевременно е и износител. Анкара може да изпълнява функцията на посредник, внасяйки руски дизел за вътрешно потребление и изнасяйки продукция от собствените си рафинерии за Европа, посочва консултантската фирма “Фактс глоубъл енърджи”.

Най-голям дял от дизеловия износ от руски пристанища все още отива в ЕС, основно в зоната Амстердам-Ротердам-Антверпен (АРА) – северозападният еропейски търговски център на суров петрол.

Декември е последният месец, в който търговците на Gasoli – основният европейски пазар за дизелови фючърсни контракти – ще имат право да правят физически доставки на горивото в хранилищата в региона АРА, произтичащи от тези договори. Това обстоятелство би насърчило всеки, който иска да продаде руски барели по този начин, да действа бързо.

Не всяко произведено в Русия гориво се изнася винаги от пристанищата на страната. Някои товари могат да бъдат превозени през други държави и те не влизат в използваната по-горе статистика.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *