ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европа оглави класацията на вносителите на втечнен газ

Старият континент е бил най-едрият клиент на глобалния пазар на втечнен природен газ през 2022-а в резултат на усилията на страните от Европейския съюз да заменят орязаните руски газови доставки по тръбопроводите за суровината. Европейските държави са внесли общо 101 млн. тона от горивото през миналата година – с 58% повече отколкото през 2021-а, по данни на “Рефинитив”, което е 24% от глобалния внос на втечнен газ през този период.

В предишни години Европа се е нареждала след Япония и Китай по импорт на суровината, но след военния конфликт в Украйна количествата внесено гориво за попълване на хранилищата са скочили. Експерти от бранша очакват тази тенденция да се запази и през 2023-а, което означава, че пазарът на втечнен газ ще остане напрегнат с реален потенциал за повишение на газовите котировки в световен план. Защото, когато европейските газови цени растат, Азия би трябвало също да ги вдигне, за може да се конкурира за привличането на газови товари.

Европейските заявки са били задоволени благодарение на намаленото потребление на Китай, смята Намит Шарма – един от двамата шефове на глобалното поделението за суров петрол и природен газ на консултантската компания “Макинзи”. Политиката на Пекин за нулеви заразени с КОВИД-19 охлади китайското топанство и редуцира консумацията на енергия през 2022-а. Без подобна промяна за Европа би било трудно да получи тези газови количества, посочва Шарма. Общият китайски внос на втечнен газ през миналата година е бил 64.5 млн. тона срещу 79 млн. тона през 2021-а когато азиатският колос е бил най-едрият световен вносител на суровината. Китай е изнесъл известни излишни газови количества за Стария континент през 2022-а, което също е помогнало за попълване на европейските хранилища.

Импортът на Европейския съюз на суровината е бил еквивалентен на 137 млрд. куб. м природен газ – почти колкото получените по газопроводите от Русия 140 млрд. куб. м през 2021-а.

Анализаторите обаче предупреждават, че европейците ще трябва да внесат повече втечнен газ през 2023-а. Същевременно, Китай вече отмени правилата за нулев КОВИД, което ще доведе до възстановяване на потреблението на горивото в страната, макар и не в обемите от 2021-а, защото Пекин вече вкарва огромни количества енергия от възобновяеми източници и създава собствена мрежа за газови доставки.

В момента втечненият природен газ задоволява около 35% от газовото предлагане в Европа срещу 20% през 2021-а, показват данни на институт “Брюгел”. Международната агенция по енергетика (МАЕ) пък съобщи през декември 2022-а за потенциален газов недостиг от 27 млрд. куб. м през 2023-а, ако руските газови доставки по тръбопроводите паднат до нула и китайският внос се възстанови до равнището от 2021-а. МАЕ посочва, че увеличението на енергийната ефективност и по-бързото въвеждане на източници на възобновяема енергия ще помогнат за запълването на тази дупка. Промените ще са наложителни и за попълване на газовите хранилища до 95% и за гарантиране на сигурни газови доставки до пролетта на 2024-а без прекалено пренапрягане на пазарите и на европейските потребители.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *