ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Европа ще тегли 20 млрд. евро от пазара на въглерод

Официални представители на Европейския съюз се договориха да привлекат 20 млрд. евро от регионалния пазар на въглеродни емисии, за да подпомогнат финансирането на стратегията на общността за премахване на зависимостта й от руския природен газ. Сделката включва използването на част от въглеродните разрешителни, които в момента са изтеглени от системата.

Съгласно споразумението, постигнато на 14 декември между страните членки на ЕС и Европейския парламент, 40% от средствата ще дойдат от авансово проведени аукциони на сертификати за емисии, твърдят запознати с преговорите лица. Останалите 60% ще бъдат набрани чрез продажби на въглеродни разрешителни, предназначени за фонд за иновативни технологии, които впоследствие ще бъдат частично попълнени от временно изтеглени от обращение сертификати, намиращи се в Резерва за пазарна стабилност (MSR) – част от Европейската схема за търговия с емисии (ECTE).

Структурата за финансиране се различава от внесеното през май оригинално предложение на Европейската комисия, според което MSR трябва да бъде единствен източник на средства за новата енергийна стратегия на ЕС (RePowerEU) – промяна, критикувана от инвеститорите, защото подкопавала регулаторната сигурност. Брюксел обаче защити плана с мотив, че 27-членният блок трябва да действа бързо, за да ускори прехода към възобновяема енергия и диверсификация на източниците на газови доставки заради орязаните количества руско гориво.

“Важно е да се справим с тройната криза: зависимостта на Европа от Русия, високите цени на енергията и климата”, заяви Петер Лизе – водещ преговарящ за финансирането от страна на ЕП. Той посочи също, че “сделката е балансирана” и “е важен сигнал, че европейската индустрия ще бъде подкрепена по пътя на декарбонизацията й”.

Базовите въглеродни разрешителни приключиха търговията си на 13 декември на цена 88.64 евро за тон – почти тройно по-високо равнище отпреди две години. Според сделката, Фондът за иновации ще бъде попълнен с разрешителни от резерва на Емисионната търговска система на ЕС, които да компенсират 10% от финансовия пакет.

Създаден да стабилизира автоматично въглеродния пазар, резервът започна да функционира през 2019-а с изтеглени от търговия сертификати, затлачили пазара и натискащи надолу цените на замърсителите. В края на 2021-а в MSR е имало 2.6 млрд. разрешителни – достатъчни да покрият почти три пъти цялото количество въглеродни емисии на общността през второто тримесечие. В момента резервът абсорбира излишните сертификати, но се предвижда да започне постепенно да ги връща обратно на пазара през идните няколко години, защото броят на намиращите се в обращение разрешителни намалява успоредно с по-стриктните тавани на замърсяването.

В Иновационния фонд в момента има 450 млн. разрешителни, които ще бъдат “осребрени” в периода 2021-2030-а. По време на преговорите, проточили се до ранното утро в Европа на 14 декември, ЕК, страните членки на ЕС и ЕП се съгласиха, че обемът му трябва да се разшири като част от продължаващите преговори за реформиране на пазара на въглеродни емисии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *