ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Европейските металурзи пуснаха производството заради ръста на цените на стоманата

стомана

Нарастващите цени на стоманата и намаляващите разходи за енергия накараха европейските металургични компании да възобновят производството в доменните пещи от началото на 2023 г., което спря през миналата година. Това пише “Комерсант”, като се позовава на данни на Platts.

От началото на годината девет големи европейски предприятия са обявили рестартиране или увеличаване на производството, според Platts. Например ArcelorMittal в Германия, която не спря доменните пещи, а работеше на намалени обеми, възстанови нивото на производство. И във Франция един от металургичните гиганти се готви да рестартира доменна пещ с капацитет 2 милиона тона през април. Подобна ситуация се наблюдава и в други страни, където производството е спряно или обемите му са намалели.

Изданието отбелязва, че европейските производители са били принудени да намалят производствените обеми през 2022 г. поради скъпата енергия и по-ниското търсене на стомана. През декември обаче ситуацията започна да се променя, тъй като цените на природния газ паднаха няколко пъти и търсенето на метали започна постепенно да се възстановява.

Пазарни експерти смятат, че покачването на цените на стоманата в Европа се дължи и на увеличеното търсене от Турция, където производството все още не е успяло да се възстанови от земетресенията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *