ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Еврото в отстъпление въпреки ЕЦБ

валути

За огромно съжаление на евроентусиастите, единната европейска валута не успя да се задържи на 1.10 щ. долара, каквито бяха прогнозите на някои пазарни експерти. Засега не се сбъдват и очакванията на техническите анализатори, че ако еврото пробие нивото на съпротива от около 1.0860 долара, това ще проправи пътя му към 1.10 долара. Нещо повече, зелените пари навлязоха в третия си пореден ден на печалби, което дава надежда на привържениците им, че предстоящите изяви на “говорители” от Федералния резерв и растящото напрежение между Вашингтон и Пекин ще разширят обхвата на възстановяването.

След като приключи седмичната си търговия на 3 февруари на малко под 1.08 щ. долара, еврото продължи надолу и в първия работен ден на новата седмица слезе под въпросното техническо ниво от 1.0860 долара и поскъпна над 132.50 йени. На практика, зелените пари реализираха по-голяма част от печалбите си на 3 февруари след изключително силния доклад за американския пазар на труда, предполагащ, че ще са необходими още лихвени увеличения за овладяване на високата щатска инфлация.

Пазарните играчи очакваха, че щатският долар ще започне да поевтинява след като Федералният резерв забави темпото на лихвените увеличения, а Европейската централна банка продължи да следва по-агресивен възходящ лихвен цикъл. Действително, американските парични стратези качиха основната лихва само с 25 базови пункта на 1 февруари, а ден по-късно ЕЦБ и “Бенк ъф Инглънд” ги последваха с по 0.5% лихвен ръст. Тези лихвени движения обаче не впечатлиха особено инвеститорите, защото бяха в рамките на прогнозите и бяха отчетени в цените на валутите. Все пак, те повишиха за кратко еврото до малко над 1.10 щ. долара – най-високата котировка от април 2022-а – в очакване за скорошен обрат на лихвената посока отвъд Атлантика. Набраното ускорение и надеждите им обаче се изпариха след като безработицата в Съединените щати падна до най-ниското си равнище за последните 53 години от 3.4 процента. Което предполага допълнителен инфлационен натиск от пазара на труда и потреблението, респективно по-продължителен възходящ лихвен цикъл.

Задълбочаващото се напрежение между Вашингтон и Пекин, засилено след свалянето на предполагаемия китайски шпионски балон във водите на Атлантически океан, и подновената слабост на японската парична единица в резултат на спекулациите за назначаването на Масайоши Амамия за следващ председател на “Бенк ъф Джъпен” подкрепят допълнително щатския долар.

Все пак, много инвеститори продължават да вярват, че поскъпването на американската валута ще е краткотрайно. По данни на Комисията за търговия на фючърсни контракти, хеджинговите фондове са правили залози срещу щатския долар в продължение на седем поредни седмици до 27 януари. Основанията: потенциалното забавяне на скоростта на лихвените повишения на Федералния резерв през тази година и стабилният икономически растеж извън Съединените щати охлаждат очакванията за печалби на зелените пари. Валутни експерти на “Ситигруп” пък смятат, че “пътят на най-малкото съпротивление” за долара е да отслабва в краткосрочен план.

Засега обаче натискът върху американските пари е изчерпан и инвеститорите могат да очакват те да възстановят възходящото си движение през първата половина на февруари. След което отново да тръгне надолу.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *