ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕК ще ревизира пазара на ел.енергия с отделяне от газа през март

електроенергия

Европейската комисия (ЕК) ще представи през март 2023 г. план за реформиране на електроенергийния пазар на Европейския съюз (ЕС), където цената ще се формира без връзка с цената на природния газ. Това е заявил на заседание на комисията на Сейма (парламента) на Литва еврокомисарят от балтийската република по околната среда и океаните Виргиниус Синкявичюс.

„Европейската комисия планира да представи своите предложения за реформа, разделяща цената на електроенергията от цената на газа през март“, е казал Синкявичюс.

По думите му все още не може да се говори за детайли по проекта, тъй като се водят консултации със страните членки на Европейския съюз и заинтересованите страни.

Съгласно действащите правила, когато цената на тока се формира на пазара, важен компонент е цената на природния газ.

В средата на септември миналата година Европейската комисия предложи мерки за борба с енергийната криза чрез ограничаване на приходите на производителите на енергия, от което ще набере 140 млрд. евро. Според Урсула фон дер Лайен сега милиони европейци се нуждаят от подкрепа, за да плащат сметките си. В същото време някои компании произвеждат електроенергия на ниска цена, като същевременно получават големи печалби.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *