ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

ЕС включи Русия в списъка на страните – данъчни убежища

пари

Европейският съюз включи Русия в списъка на страните, които смята за данъчни убежища. Това се посочва в изявление на Съвета на ЕС, разпространено във вторник в Брюксел.

„Европейският съюз продължава да насърчава лоялната данъчна конкуренция и да взема предвид вредните данъчни практики. Днес Съветът реши да добави Британските Вирджински острови, Коста Рика, Маршаловите острови и Русия към списъка на неоказващите съдействие юрисдикции за данъчни цели“, се казва в съобщението.

Както се обяснява в документа, диалогът с Руската федерация по данъчните въпроси беше преустановен след началото на военната операция в Украйна.

„Русия е включена в списъка, след като групата за контрол на кодекса на поведение прегледа новото руско законодателство, прието през 2022 г., спрямо критериите на данъчните власти. То установи, че Русия не е изпълнила ангажимента си да се справи с вредните аспекти на специалното третиране на международни холдингови компании (Критерий 2.1.) В допълнение, диалогът с Русия по въпроси, свързани с данъчното облагане, спря след руската агресия срещу Украйна.

В изявлението се обяснява, че списъкът на данъчните убежища в ЕС вече включва 16 юрисдикции.

Съветът поиска от страните, включени в списъка, „да подобрят правната си рамка и да се стремят да спазват международните стандарти в областта на данъчното облагане“.

В изявлението се посочва, че тези страни или не са влезли в конструктивен диалог с ЕС по въпросите на данъчната администрация, или не са изпълнили задълженията си за прилагане на необходимите реформи в рамките на международните стандарти.

Британските Вирджински острови (British Virgin Islands) са задморска територия на Великобритания. Те са част от Карибските острови и са разположени в Карибско море на изток от Пуерто Рико. Британските Вирджински острови имат обща площ от 153 км². Основният отрасъл е туризма. Ежегодно страната се посещава от около 300 хил. туристи, предимно от САЩ.

Коста Рика (Costa Rica, в превод богато крайбрежие) е държава в Централна Америка, граничеща на север с Никарагуа, на югоизток с Панама, на югозапад с Тихия океан, на североизток с Карибско море и Еквадор на юг от остров Кокос. Страната е считана за икономически стабилна с умерени нива на инфлация. Растящите дългове и бюджетен дефицит са основните проблеми пред икономиката на страната. Това е и основната причина големите агенции за кредитен рейтинг да намалят оценката си за нивата на риск за Коста Рика.

Много чуждестранни компании (производство и услуги) оперират в Свободните търговски зони на Коста Рика, където могат да се възползват от инвестиционни и данъчни стимули.

Република Маршалови острови е островна държава в Микронезия, част от Океания, регион в Тихия океан. Намира се около екватора, в Тихия океан. Съставена е от над 29 коралови атола, състоящи се от 1156 отделни острови.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *