ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Западните санкции орязват петролните приходи на Москва

Приходите на Русия от износ на суров петрол са паднали почти наполовина в рамките на година, но експортните количества са останали в голяма степен непроменени, което предполага, че западните санкции имат ефект и орязват постъпленията на Москва без да ограничават глобалните петролни потоци, съобщи на 15 март Международната агенция по енергетика (МАЕ). Експерти на организацията заключават, че след като най-едрите европейски купувачи са обърнали гръб на руското гориво заради войната в Украйна, Кремъл е успял да открие нови клиенти, но с цената на сериозни редукции на цените на износа. Това се доказва не само от намалелите фактури от продажби на черно злато, но също от по-дългите маршрути, които са принудени да изминават руските танкери, от продължителните престои на руските петролни барели в открито море и от скока на отнемащите доста време трансфери кораб-кораб, пише още в месечния отчет на МАЕ.

През февруари руският петролен износ е намалял с 500 хил. барела – до 7.5 млн. барела на ден – след изключително добър месец за експорта на руската суровина през януари когато дизелът и други рафинирани петролни продукти са били изнесени скоростно от Русия преди санкциите и таваните на цените им да влязат в сила в началото на миналия месец.

Спадът на изнесения руски петрол е върнал количествата до средните им равнища за годината, но приходите са намалели до около 11.6 млрд. долара, по сметки на МАЕ – с 2.7 млрд. долара по-малко отколкото през януари и почти двойно под получените от Москва 22.1 млрд. долара през март 2022-а – непосредствено след избухването на военните действия в Украйна.

МАЕ очаква, че руското петролно производство ще се задържи на 10.4 млн. барела на ден през тази година – с 300 хил. барела повече от прогнозираните през януари, но все пак със 740 хил. барела на ден по-малко отколкото през 2022-а. Защото Русия в голяма степен е успяла да запази производствените си равнища благодарение на алтернативните потребители, най-вече от Индия и Китай. Експертите на организацията от Париж отбелязват също, че търсейки клиенти от по-далечни дестинации, руските кораби пътуват по-дълго – средно по 22 дни от източните руски пристанища и грубо 24 дни от западните – вместо предишните, съответно 10 и 15 дни през януари 2022-а. Москва се е пренасочила и към трансферни операции кораб-кораб в морето, най-често в средиземноморски води, които подпомагат превозването на товарите на по-дълги разстояния. Тези прехвърляния са нараснали значително до около 180 броя през януари – почти двойно повече от средното равнище през 2021-а.

В месечния си отчет за февруари МАЕ е оставила почти без промяна прогнозата си за глобалното търсене и предлагане на суров петрол за тази година. Експертите очакват потреблението да нарасне с 2 млн. барела на ден, най-вече в резултат на възстановяването на китайската икономика след отмяната на КОВИД-карантините. МАЕ предвижда общото търсене през 2023-а да е 102 млн. барела на ден – със 100 хил. барела повече от януарските прогнози. Петролните доставки пък ще “догонват” потреблението, заплашвайки да тласнат пазара на черно злато в дефицит през второто полугодие. Количествата им в глобален план се очертават по 101.6 млн. барела на ден – с 300 хил. повече от януарските предвиждания, но под вероятното равнище на търсенето.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *