ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Защо поскъпва захарта?

Светът ще приключи този сезон с първия за последните четири години излишък от захар, твърдят експертите на агенция „Блумбърг“. Което повдига въпроса защо цените на сладката стока вървят нагоре.

Захарните фючърсни контракти се изкачиха до най-високите си за последните шест години котировки през миналата седмица, заплашвайки да напомпат още инфлация от увеличението на цените на сладкарските изделия, бонбоните и безалкохолните напитки. Водещият световен износител на захар – Бразилия, се подготвя да събере много по-голяма реколта от захарна тръстика. Доставките от страната обаче няма да започнат преди жътвата през април; следователно точно в момента пазарът е под натиск.   

Причината е, че по-ниската продукция вероятно ще принуди Индия да ограничи износа, а европейското производство на захар пострада от сушата и в момента е изправено пред поредното неизвестно след забраната на пестицидите. Нещо повече, индийските фабрики за преработка на захарна тръстика отделят повече суровина за добив на етанол, а отварянето на Китай след края на КОВИД-карантините може да качи търсенето.

Вече са налице признаци, че ценовият подем на захарта качва и цените на дребно на стоките в хранителните магазини на САЩ и Европа. И ако изскочи някакъв проблем в Бразилия, то световният пазар ще е се нагорещи до червено.

Какви са основните предизвикателства оттук нататък?

Износът от Индия

Ключовият въпрос е колко ще изнесе вторият по големина производител на суровината за производство на захар – Индия. Захарната асоциация на страната намали през миналата седмица прогнозата си за експорт до около 6 млн. тона за този сезон след като лошото време нанесе поражения върху тръстиковите полета. Освен това Индия се стреми да увеличи производството на етанол и нови количества захарна тръстика могат да отидат за биогоривото вместо за захар.

Реколтата на Бразилия

Бразилия се подготвя да прибере най-добрата си реколта след като предишните бяха поразени от суша и мраз. Хубавото време обаче ще позволи преработката на суровината да започне по-рано и ще засили конкуренцията за места на корабните терминали във върховия период за превоз на соя. Така че производители и търговци трябва да се подготвят за задръствания на пристанищата.  

Ограниченият експортен капацитет може да тласне нагоре премиите за физическите доставки на захар, посочват анализатори на бранша. А поскъпването на горивата събуди опасения, че бразилските производители могат да преработят по-големи количества тръстика в етанол, въпреки че захарта е по-изгодна за тях.

Европейските главоболия

Европа вече трябва да внася повече захар след като горещата вълна и сушата нанесоха поражения върху добива. Европейският съюз пък реши да въведе отново забраната за ползване на неоникотиноиди – вид пестицид, за който се смята, че вреди на пчелите, което още повече застрашава захарното производство.

Като признак за недостиг на предлагането търговците посочват, че европейските хранителни компании все още плащат доста над обичайните 1204 щ. долара за тон за рафинирана захар на спот-пазара. А това смалява печалбите им.  

Другите производители

По-едрите тайландски доставчици няма да са достатъчно силни, за да попълнят дупката, оставена от по-дребните индийски производители и от закъснелите корабни пратки от Бразилия, смята Асоциацията на тайландските захарни рафинерии.

В Съединените щати, нарушенията в доставките на захар от цвекло повишиха цените на рафинирания продукт, което преля и към бонбоните и сладкарските печива. Има и по-скромна реколта от Мексико – основен доставчик на американците.

Ръст на търсенето

Отварянето на Китай към света ще повиши потреблението, по оценка на експерти от бранша. Това се случва точно когато хранителните компании, които ползваха складовите си запаси през последните години, в момента се блъскат за ограничените доставки.

Този недостиг е огромен проблем за хранителния и питейния сектор във водещия вносител Индонезия, която изнася стоки като домашна юфка и подсладени напитки. Тя вероятно ще трябва да се обърне към Бразилия и Австралия за доставки на захар, за да попълни дупката от Индия, посочва Индонезийската асоциация на захарните рафинерии.

Други фактори

Прекалените спекулации напомпаха случилия се напоследък скок на цените и вероятният излишък може да понижи цените, предполагат пазарни анализатори. От гледна точка на предлагането, други по-привлекателни видове култури са заплаха за „захарните“ растения. В случая става въпрос за зърнените култури, чиито високи цени завземат територии от захарното цвекло и тръстика в голям брой държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *