ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Източна Европа: Ще намалее ли инфлацията?

Пари

Индексът на потребителските цени в България най-накрая е стабилен. Това е добра новина. Според анализаторите на iBanFirst, глобалният доставчик на финансови услуги, индексът на потребителските цени бавно ще се понижава през следващите месеци, главно защото цените на енергията следват низходяща тенденция на ниво Европейски съюз.

Инфлацията обаче ще остане добре установена, особено при хранителните продукти. Това означава, че няма лесно завръщане към нивата на инфлация отпреди Ковид.

Очакванията са също, че през втората половина на годината инфлацията при енергията може да тръгне отново нагоре, тъй като по-високото равнище на търсенето в Китай може да засили пазарните дисбаланси. „Това означава, че през по-голямата част от 2023 г. със сигурност са необходими по-строги финансови условия. Като се има предвид, че икономиката на ЕС, включително българската, е по-устойчива от първоначално прогнозираното, това позволява на централните банки да останат с агресивна парична политика“, коментира Йохан Габриелс, регионален директор за Югоизточна Европа в iBanFirst.

В Западна Европа и в САЩ тенденции са малко по-различни.

Индексът на потребителските цени за декември се понижи значително в Германия – с 8.7 на сто на годишна база (при 10.4% през ноември), и във Франция – с 6.7 на сто (при 7.1% за ноември).

В САЩ инфлацията отново се понижи – до 6.5 на сто на годишна база според индекса на потребителските цени, публикуван на 12 януари. Значителното поевтиняване на бензина обяснява наблюдаваната през декември дефлация от минус 0.1 на сто.

Спадът отчасти може да се обясни с рязкото намаляване на цените на енергията. Въпреки това, според анализатори на iBanFirst, той все още не е достатъчен, за да повлияе на паричната политика и тя да излезе от режима на затягане.

Според тях, съществува висок риск инфлацията отново да се повиши през пролетта и/или лятото на 2023 г., главно поради по-високи цени за енергия. Това може да се случи при дефицит на петролния пазар вследствие на съкращенията на ОПЕК+, забраната на ЕС за внос на руски петрол и трудности при запълването на газовите запаси за следващата година в Европейския съюз. Следователно е твърде рано да се смята, че пикът на инфлацията в Европа е отминал.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *