ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Инвеститори бягат от фондовата борса във Варшава

Водещата източноевропейска борса загуби пореден клиент след като един от най-едрите производители и износители на слънчогледово олио в света “Кернел холдинг” изтегли акциите си от Варшавското фондово тържище, посочвайки ред затруднения, включително ниска ликвидност и слабо покритие от анализатори.

Инвестиционното дружество на украинския бизнесмен Андрей Веревски – “Намсен” – внесе през седмицата оферта да купи книжата на всички останали акционери в “Кернел” – компанията, която основа и впоследствие направи публична през 2007-а в опит да насърчи украинските фирми да се регистрират на полската борса.

Изтеглянето на украинското дружество се дължи на руската инвазия в Украйна, която опропасти операциите му и оряза пазарната му оценка с над 60 процента. В официалното изявление на “Кернел” от 8 март обаче се прокрадва и разочарование от фондовото тържище на Варшава, където броят на търгуваните книжа в момента е най-нисък за последните повече от десет години.

Множеството опити “за подобряване на значимостта на акциите и за разширяване на акционерната база” до голяма степен пропаднаха, пише компанията. И допълва, че ниската ликвидност възпира инвеститорите да продават фирмените книжа “по бърз и предсказуем начин, особено при наличието на свързани с войната рискове”.

До неотдавна Варшава беше магнит за борсови регистрации на фирмите и успя да привлече през 2021-а дори британската верига на дребно “Пепко груп”, както и платформата за електронна търговия Allegro.eu година по-рано, чиято първоначална публична оферта беше най-голямата в историята на тържището.

Чрез дебюта си през 2007-а и трите последващи емисии между 2008-а и 2011-а “Кернел” привлече общо 1.2 млрд. злоти (270 млн. щ. долара). Икономическите проблеми и мощният отлив на инвестиции от полските акции след руското нахлуване в Украйна обаче си казаха думата. А химическата фирма на полския милиардер Себастиан Кулчик – Ciech – твърди, че би могла да отговори много по-пъргаво на геополитическите и икономически предизвикателства след като стане частна.

Някои анализатори обаче оспорват част от обвиненията на “Кернел”. Според тях, дори преди руската инвазия акциите на компания са се търгували по-евтино отколкото на интернационалните й конкуренти заради политическото напрежение, нагнетявано след анексирането на Крим през 2014-а. А липсата на комуникация с инвеститорите през месеците след началото на военните действия през 2022-а допълнително е отслабило доверието. Така че не е приемливо да бъдат обвинявани полските инвеститори и борсата, на която мнозинството акционери са задгранични.

По информация на “Намсен” делът на полските инвеститори от търгуваните на борсата акции на “Кернел” в момента е около 15% в сравнение с около 80% след първоначалната публична оферта. Мениджърите на инвестиционното дружество обвиняват за тази промяна преструктурирането на полските пенсионни фондове, което, според тях, е подбило естествената дългосрочна национална инвеститорска база. А неуспешен опит за привличане на спешно финансиране през септември 2022-а се е сблъскал с “огромната съпротива” на дребните акционери, които не са проявили интерес към дългосрочната перспектива на компанията, твърди още “Намсен”. От началото на войната пък рисковете са превърнали “Кернел” в “спекулативен актив в ръцете на хеджинговите фондове и краткосрочните инвеститори”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *