ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Индия изпадна от челната пазарна петица, Адани – от челната милиардерска десетка

Продължаващият вече четвърта поредна борсова сесия погром над акциите на индийския конгломерат “Адани груп” коства на Индия петото място сред най-големите фондови пазари в света. В началото на седмицата азиатската държава слезе на шеста позиция под Франция след като пазарната й капитализация падна до 3.2 трлн. щ. долара.

“Разстоянието” между нея и седмата в подреждането Великобритания пък е малко над 100 млрд. долара, по данни на агенция “Блумбърг”, отразяващи комбинираната оценка на компаниите, чиито акции се търгуват на основните фондови тържища на съответната държава. Като се вземе предвид, че загубите на “Адани груп” вече са в размер на 75 млрд. долара, Индия може да продължи да пада надолу в пазарната класация.

Същевременно, собственикът на индийския конгломерат – Гаутам Адани – вече не е в челната десетка на най-богатите хора в света, според милиардерския индекс на “Блумбърг”, в който той бе на четвърто място. Преди него са десет други милиардери, включително Бил Гейтс, Джеф Безос, Лари Пейдж и Сергей Брин.

Адани, чието лично състояние се оценяваше на 92.7 млрд. щ. долара към 30 януари, все още е най-богатият азиатец в света, въпреки че вече е на 11-о място в индекса на “Блумбърг”. Неговото богатство се е стопило с почти 28 млрд. долара или с 23% през тази година – най-дълбокият спад в Азия и най-голямата в историята загуба на индийски милиардер. Класираният след Адани – Мукеш Амбани, управител на “Рилайънс индъстриз” – е само с 12 млрд. долара “по-беден”.

Проблемите на Адани тръгнаха от изследването на нюйоркската инвестиционна фирма за къси продажби “Хинденбург рисърч”, което обвинява “Адани груп” в множество измами, възползване от вътрешна пазарна информация и манипулации на цените на акциите. Конгломератът отхвърля обвиненията, но засега пазарите, очевидно, вярват повече на американската фирма.

Все пак, нищо не е фатално загубено, доколкото милиардерският индекс на “Блумбърг” следи счетоводните промени в пазарните капитализации и лични състояния на членовете.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *