ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Индустриални и логистични площи остават интересни за инвеститорите

Бизнес сгради бул. Цариградско шосе ново строителство Капитал форт бизнес - сгради

Изминалата 2022 г. беше още една положителна година за индустриалния пазар в Централна и Източна Европа по отношение на нивата на търсене в сегмента на индустриалните и логичните площи. Това отбелязват от Colliers в новия си доклад: “Акценти от 2022 г.: Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6”. Заедно с това анализаторите извеждат три важни фактора, които са влияели върху сектора. Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните от ЦИЕ, ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) се превръща в стандарт, а нарастващите цени за строителство, експлоатация и транспорт водят до увеличаване на разходите във всички сегменти на недвижимите имоти.

Наемите в този сегмент във всички страни от Централна и Източна Европа са се увеличили, но остават конкурентни в сравнение със Западна Европа. Процентът на свободните площи в повечето страни от ЦИЕ се запазва нисък – по-нисък е от 5 на сто. 

В Чехия, въпреки изграждането на много нови складове, процентът на незаетите площи продължи да клони към нулата и падна под 1 процент средно за страната. Това се дължи на факта, че почти всеки завършен склад е предварително отдаден под наем, като в някои от случаите са предвидени възможности и за евентуално разширение, отбелязват от Colliers. 

В Полша интересът към този сегмент остава висок, което показва, че въпреки увеличението на наемите наемателите и наемодателите са успели да постигнат споразумение и да се адаптират към новата реалност на пазара. В Словакия сегментът става все по-ориентиран към наемодателите. 

С нарастването на разходите за строителство, наемните нива продължават да се увеличават, а собствениците остават с намаляващи възможности да предлагат гаранции за наем. Договорите, които преди се сключваха за два-три месеца, сега се финализират за две-три седмици, което е в съответствие с максималния период, в който доставчиците могат да задържат цените непроменени.

Инвестиционен пазар

През 2022 г. се наблюдава задържане на обема на инвестициите в сравнение с предходните години, което се дължи на повишени разходи за финансиране, по-малко наличен продукт и общата несигурност на пазара. Налице е тенденция към увеличаване на влиянието на местния капитал от Централна и Източна Европа във всички инвестиционни сделки в страните от този регион. 

Инвеститорите от Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, по-специално, доказаха, че познаването на местния пазар и присъствието на него са ключът към успеха. Приблизително 35 процента от обема на инвестициите се дължи на компании от Централна и Източна Европа. 

Полша увеличи дела си като ключов пазар в региона с над 50 процента от общия обем на сключените сделки. Корекциите в цените на активите в сравнение с нивата отпреди войната създават привлекателни пазарни възможности. Очаква се притокът на капитали от Румъния, балтийските държави, Чехия и Унгария да продължи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *