ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Кайро преговаря за внос на сръбска пшеница

Египет – един от най-големите световни вносители на пшеница – води преговори за покупката на 1 млн. тона жито от Сърбия. Това е поредният пример за усилията на Кайро да разшири кръга от доставчиците на суровината дори с по-дребни играчи от сектора.

Целта на мярката е да “разнообрази източниците на внос на пшеница”, подчерта в официално изявление на 8 февруари египетският министър на снабдяването и вътрешната търговия Али Ел-Мосели след посещението на официална сръбска делегация в Египет. Белград ще снабдява африканската държава и с царевица за изхранване на домашни птици.

Египет понесе сериозни загуби от скока на цените на пшеницата след руската инвазия в Украйна, което принуди правителството на страната да търси нови снабдители. Кайро традиционно купува по 11 млн. тона или повече за сезон и в момента има стратегически резерви, покриващи потреблението за 4 месеца и половина.

Напоследък обаче глобалните пазари за зърно отстъпиха от върховите си котировки от 2022-а и не е ясно как самата Сърбия ще попълва какъвто и да било недостиг. Западната ни съседка обикновено изнася максимум по около 1 млн. тона пшеница за сезон (докато американското министерство на земеделието планира да продаде 600 хил. тона през тази година). В египетското официално изявление не е цитиран график за пристигането на пшеницата в Египет.

Сърбия ще доставя също пшеница и царевица от Румъния и България през румънското пристанище на Констанца, посочва Шриеф Басили – управител на Египетската холдингова компания за силози и съхранение, без да дава повече подробности. Румъния вече е значим вносител на жито за държавния купувач и е била най-големият доставчик за 2021-2022-а.

Египетската валута се търгува на рекордно ниски цени, което увеличава предизвикателствата пред вноса, защото правителството субсидира хляба на повече от 70 милиона от своите над 100 млн. граждани. През този сезон Кайро е запазил създадената в течение на времето зависимост от пшеницата, изнасяна от пристанищата на Черно море.

Преди месец Египет девалвира паунда, който от началото на годината заличи още 18% от пазарната си оценка към щатския долар. На 7 февруари “Мудис инвестърс сървис” понижи кредитния рейтинг на страната с още една степен във високорисковата (junk) територия – до В3, колкото са кредитните оценки на Ангола и Турция. Египетската инфлация вероятно ще надхвърли 25% през февруари.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *