ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Картина на Кандински беше продадена за рекордна за художника сума

Картината на руския художник Василий Кандински “Изглед към Мурнау с църква” беше продадена на търг в Лондон за рекордните за художника 44.6 милиона долара, по информация от аукционна къща “Сотбис”.

Художникът рисува картината през 1910 година. Първоначалните собственици, колекционерите Зигберт и Йохана Маргарет Стърн, са я загубили заедно с колекцията си през годините на Втората световна война и нацистката окупация, когато емигрират. По-късно картината е върната на наследниците.

Предишният рекорд сред творбите на Кандински бе поставен от “Картината с белите лилии”. Тя беше продадена през 2017 г. за 41.6 милиона долара.

По-рано беше съобщено, че за картината на Винсент ван Гог “Овощна градина, заобиколена от кипариси” са платени рекордните 117 милиона долара на търга на Christie’s в Ню Йорк. Картината е от колекцията на съоснователя на Microsoft Пол Алън. Преди това най-скъпата картина на художника, продадена на търг, беше една от версиите на “Портрет на д-р Гаше”. Японски бизнесмен беше платил 82.5 милиона долара за нея през 1990 година.

Колекцията на Пол Алън се превърна в най-скъпата частна колекция в историята на търговете. Общо 60 картини бяха продадени за 1.5 милиарда долара. Най-голямата продажба на аукциона беше Les Poseuses, Ensemble на Жьорж Сьора (малка версия), която беше продадена за повече от 149.2 милиона долара – почти пет пъти повече от предишния рекорд за произведение на този френски художник.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *