ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Криптоборсата FTX поиска американски политици да върнат 93 млн. щ.д. дарения

долари

Основателят на борсата за криптовалути FTX, Сам Банкман-Фрид, изпрати поверителни писма до американски политици, изискващи да върнат 93 милиона долара дарения до края на февруари, съобщи Coindesk.

Според него всеки трети член на настоящия Конгрес на САЩ е получил средства от крипто борсата за предизборната кампания по време на междинните избори в САЩ през ноември 2022 година.

Това са вноски от 93 милиона долара, направени от основателя и други ръководители на FTX от март 2020 г. до ноември миналата година.

По-рано прокурорът на южния окръг на щата Ню Йорк Деймиън Уилямс обвини Банкман-Фрид в незаконни финансови дарения на политици. „Всички тези мръсни пари, откраднати от сметки на клиенти, бяха използвани за закупуване на влияние и в двете партии – Демократическата и Републиканската“, посочва Уилямс.

Според Bloomberg, тези дарения може да са най-голямата инжекция на незаконни средства в политиката на САЩ през последното десетилетие.

В началото на ноември миналата година FTX обяви, че е подала молба за банкрут и нейният ръководител Банкман-Фрид е подал оставка. През декември пък Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, регулаторът на пазара на ценни книжа, обвини Банкман-Фрид в измама на инвеститори. Агенцията твърди, че крипто борсата е получила 1.8 милиарда долара от тях, а след това тези средства са прехвърлени на частния хедж фонд Alameda Research.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *