ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МАЕ: Търсенето на природен газ в Китай – най-сериозното главоболие за Европа

Природен газ

Доставките на природен газ за Европа могат да пострадат много по-сериозно от по-високия от очаквания скок на китайското потребление отколкото от цялостното прекратяване на руските газови потоци, твърди Международната агенция по енергетика (МАЕ). Според експертите й китайското търсене е “голямото неизвестно”. При най-оптимистичния сценарий вносът на втечнен природен газ в азиатския колос може да скочи с 35% през 2023-а, ако разходите продължат да падат, а БВП нарасне бързо, което ще активизира глобалната конкуренция за горивото и може да тласне отново нагоре цените до “необслужваемите” равнища от миналото лято.

Китай ревизира стриктните си КОВИД-рестрикции, които ограничиха потреблението на енергия през 2022-а и помогнаха на Европа да внесе рекордни количества втечнен природен газ от различни краища на света. Успоредно с мерките за пестене на енергия и меката зима, тези покупки позволиха на Стария континент да оцелее през отоплителния сезон с много по-ниски газови потоци от Русия и свалиха газовите котировки с над 80% от рекордно високите нива през миналата година.

По-бързият икономически растеж на Китай през 2023-а може да повиши нуждите от горива, но големият въпрос е дали това ще увеличи покупките на синьо гориво до рекордните количества от предишни години. Предвид несигурността, произтичаща от китайското потребление, МАЕ идентифицира разлика от 40 млрд. куб. м газ между най-ниската и най-високата оценка на нетния внос на страната през 2023-а, което е еквивалентно на около 8% от тазгодишното европейско потребление. В най-високата точка на диапазона китайският внос може да надвиши сериозно предишния максимум от 2021-а.

“Този диапазон е по-широк от несигурността, свързана с потенциалната загуба на всички останали газови потоци, които Русия изпраща по тръбопроводите за Европа”, посочва МАЕ.

Засега общото китайско потребление се очаква да се увеличи с почти 7% през 2023-а, по оценки на базираната в Париж организация. Европейската консумация падна най-рязко в историята през миналата година и може да се понижи слабо през тази. Което обосновава предупрежденията на официални представители на МАЕ и на Европейския съюз, че запазването на дисциплината на потребление е жизнено важно условия за континента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *