ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Милиардерът Адани не успява да убеди пазарите, че не е измамник

Корпоративната империя “Адани груп”на най-богатия азиатец – индийският милиардер Гаутам Адани – олекна с още 18 млрд. долара в ранното утро на 30 януари и общите й загуби достигнаха 66 млрд. долара, след което нараснаха до 72 млрд. долара.

Инвеститорите продават и емитираните й в зелени пари облигации: дълговите книжа с падеж през 2027-а на “Адани портс & Спешъл икъномик зоун” загубиха 7.1 цента – до 72 цента за долар номинал в Хонконг – поредният минимум след като през миналата седмица поевтиняха с 11 цента, по данни на агенция “Блумбърг”. Поне още осем корпоративни облигационни емисии на “Адани груп” са се разделили с по над два цента за долар номинал в търговия с високи пазарни колебания след като пазарната оценка на дълга на групата падна със стотици милиони долари за по-малко от седмица. Личното състояние на самия Адани пък се е стопило с 20 млрд. долара.

Това се случва в хода на ескалиращата битка с нюйоркската инвестиционна фирма “Хинденбург рисърч”, специализирана в къси продажби (бел. ред. – сделки, при които се продават на практика неналични акции в очакване цената им да падне и те да бъдат купени на далеч по-ниски цени и със сериозна печалба). “Банкеръ” информира още в средата на миналата седмица, че кръстената на катастрофиралия на 3 май 1937-а дирижабъл “Хиденбург” фирма, поставила си за цел да открива “катастрофи, причинени от хора” в различни компании, обвини на 24 януари “Адани груп” в пазарни манипулации и счетоводни измами, включително използването на офшорни данъчни убежища като Мавриций и Карибските острови.

По данни на Refinitive задълженията на седемте регистрирани на борсата фирми на индийския конгломерат са по-високи от собствения им капитал, а дългът на “Адани грийн енърджи” надхвърля с над 2000% собствения й капитал.

Разкритията бяха публикувани дни преди насрочената за 27 януари продажба на акции на водещата компания на конгломерата “Адани ентърпрайсиз”, която трябваше да набере 200 млрд. рупии (2.5 млрд. щ. долара), и доведоха до спад на акциите й с 18%, принудило ръководството й да предложи около 17% отстъпка от първоначалната цена. Мудно върви и реализацията на офертата – в първия ден са били получени едва 1% заявки от “порциите” на институционалните и дребни инвеститори. Като се има предвид, че участниците в индийските публични продажби чакат по правило до последния ден (в случая – 31 януари), за да предложат цена, положението не е критично, но скандалът със сигурност ще намали доверието на пазарните играчи.

За да ограничи щетите, “Адани груп” публикува на 29 януари опровержение от 413 страници на обвиненията в измами на “Хинденбург рисърч”, в което посочи и дълбоките си връзки с местни и международни банки. Някои от най-популярните имена в банковата сфера са посочени като поддръжници на милиардера Адани, въпреки че точният размер на финансирането не е разкрит.

Сред по-известните банкови институции с връзки с “Адани груп” са акулите от Уолстрийт “Джей Пи Моргън Чейз”, “Ситигруп” и “Бенк ъф Америка”. Основните кредитори от Европа са “Ю Би Ес груп”, “Креди Сюис груп”, “Дойче банк” и “Барклеъз”. Близкият изток е представен от “Емирейтс НБД”, “Фърст Абу Даби бенк” и “Катар нешънъл бенк”. Сред азиатските приятели на Адани са японските мегабанки “Мицубиши Ю Еф Джей файненшъл груп”, “Сумитомо Мицуи файненшъл груп” и “Мидзухо файненшъл груп”, както и “Ди Би Ес груп холдингс” и “Стандард чартърд”. У дома сред кредиторите на “Адани груп” са “Стейт бенк ъф Индия”, “Аксис бенк” и “Ай Си Ай Си Ай бенк”. Самият Адани пък заяви, че обвиненията са насочени срещу страната му, опитвайки се да привлече националистите в своя подкрепа.

“Хинденбург рисърч” обаче отговори на 30 януари, че опроверженията на Адани не са дали отговор на 62 от поставените 88 въпроса. И че около 70% от отговорите са от фирмените проспекти и от тях не се научава нищо ново.

Очевидно, решителното сражение между американския Давид и индийския Голиат тепърва предстои.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *