ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Моргън Стенли”: Започна десетилетието на развиващите се пазари

Акциите на компаниите на развиващите се стопанства ще бъдат победителите на тази декада, прогнозират експерти на “Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт”, включвайки се в хора от инвеститори, охладнели към Съединените щати за сметка на други региони по вета. Фондовият мениджър от Уолстрийт тегли средства от американски фирмени книжа и с тях увеличава пазарните си позиции в развиващите се икономики. Основанието: техните акции имат атрактивни пазарни оценки, а държави като Индия се очаква да постигнат по-силен растеж от американския.

Според икономисти на “Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт”, всяко десетилетие има нов пазарен лидер. През миналото това бяха щатските борсови индекси и акциите на технологичните гиганти с висока пазарна капитализация. Докато през сегашното водачи ще бъдат развиващите се стопанства и интернационалните фирмени книжа.

Този клас активи стартира ударно новата година, като индексът на развиващите се пазари на MSCI скочи с 8.6% срещу 4.6% ръст на американския базов показател на финансовата компания. Печалбите дойдоха след като Китай прекрати стриктната си политика за нулев брой заразени от КОВИД, с което подобри икономическата перспектива, а инвеститорите се позиционират за наближаващия край на агресивните лихвени увеличения на централните банки. Мнозинството играчи все още смятат, че американските акции са доста скъпи, докато книжата на развиващите се стопанства се търгуват с почти 30% отстъпка.

Расте и несъответствието между свиващия се дял на Съединените щати от глобалната икономика и размера на пазарната капитализация на борсовите им индекси.

Успоредно с пренасочването на средства към развиващите се пазари, които са доста под средните им обеми в исторически разрез, и относително евтините валути, това предоставя достатъчно голяма възможност за печалби на техните акции.

Според прогнози на агенция “Блумбърг”, развиващите се пазари ще имат среден растеж от 4.1% през 2023-а и 4.4% през 2024-а, с други думи – в пъти по-висок от очакваните, съответно 0.5% и 1.2% за Щатите.

Коментарите на инвестиционния мениджър са поредното потвърждение на набиращата популярност пазарна тема, че инвеститори и стратези обръщат гръб на щатските борсови индекси и затоплят отношението си към останалия свят. Само в течения на втората активна бизнес седмица на новата година (от 11 до 18 януари) във фондовете за акции и облигации на развиващите се стопанства са се влели 12.7 млрд. щ. долара – най-едрите постъпления в историята, докато от американските ценни книжа са “изтекли” 5.8 млрд. долара, по информация на “Бенк ъф Америка”, основаваща се на данни на групата за финансови услуги EPFR Global.

Анализаторите на “Моргън Стенли” обаче предупреждават инвеститорите да не се ръководят от теглото на съответните участници в индексите, особено когато става върос за Китай, и да влагат средства избирателно.

Китайските фирми имат 30% участие в индекса на развиващите се пазари на MSCI, но едва ли те ще имат най-голям принос за печалбите му. Докато Индия има сериозни шансове, защото всичко, което не е в китайска полза, работи за индийците. Според експертите, Индия има увеличаващо се население и по-нисък дълг от Китай и нещо повече – Пекин е в центъра на бурята за деглобализация, която води до ромяна на веригите за доставки и облагодетелства другите развиващи се пазари, включително Индонезия, Тайланд, Виетнам и Мексико.

Според икономистите на “Моргън Стенли инвестмънт мениджмънт”, дори нещата да не вървят глако във всичките развиващи се стопанства, това няма да засегне общата картина по същия начин както се случи по време на дълговата криза в миналото. И евентуални неблагополучия в Гана, Шри Ланка или Пакистан няма да окажат непропорционално въздействие върху развиващите се пазари. Защото по-малките държави са по-рискови, но те имат под 3% дял от глобалния БВП и не са от системно значение за световната икономика

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *