ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Мощен скок на турската лира при победа на опозиционния блок на изборите

Евентуална победа на опозиционните сили в Турция срещу президента Реджеп Ердоган на изборите през май могат да доведат до големи печалби на турската лира като наложат по-ортодоксална парична политика, прогнозира Брендън Макена – икономист в щатската банка “Уелс Фарго”. Блок от шест партии, които са в опозиция на Ердоган, определиха ветерана-политик и икономист Кемал Киличдароглу за общ кандидат за предстоящия вот. Ако той победи Ердоган в надпреварата за президент, “лирата може да осъществи едно от най-мощните възходящи движения в модерната си история, защото ще се възстанови независимостта на централната банка и ще се следва традиционна рамка на монетарната политика”, посочва Макена.

При успех на опозиционния блок турската валута може да поскъпне с 20% до края на второто тримесечие, предвижда Макена. И да приключи годината с котировка от около 15 лири за един щ. долар от 18.95 лири за долар в следобедната търговия на 9 март, след което ще продължи да поскъпва и през 2024-а. Опозиционното сдружение вече обеща да върне конвенционалната парична политика и независимостта на централната банка и да възстанови парламентарната система на управление, трансформирана от Ердоган в президентска.

Победата на противниците на сегашния президент обаче не е базовият сценарий на Макена. Той допуска 55-60 процента вероятност Ердоган да остане на власт и прогнозира, че в този случай турските пари ще отслабнат до 19.5 лири за долар до четвъртото тримесечие.

Централната банка на Турция оряза базовата си лихва с 10.5% от септември 2021-а, като последното понижение до 8.5% стана през миналия месец след като паричните стратези подчертаха колко е важно да се подкрепи икономическата активност след опустошителното земетресение на 6 февруари. Междувременно, февруарската инфлация на годишна база е била 55.2% – над 11 пъти по-висока от целевата стойност на централните банкери.

От началото на годината турската лира е отслабнала с 1.2% към щатския долар след като се обезцени с почти 30% през 2022-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *