ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

“Мудис” свали кредитния рейтинг на Украйна до високорисковия “Са”

“Мудис инвестърс сървис” потопиха Украйна още по-дълбоко във високорисковата кредитна територия в резултат на растящия натиск върху финансите й заради конфликта с Русия. Дългосрочните рейтинги на емитентите на книжа в чуждестранна и местна валута и на първите по ранг за погасяване необезпечени дългове в задгранични парични единици бяха понижени от Саа3 до Са със стабилна перспектива, обяви агенцията на 11 февруари. Кредитната оценка Са не е от инвестиционната скала, което означава, че страната и компаниите й ще получават по-трудно достъп до капиталовите пазари и до финансиране.

“Мудис” посочва, че намалението на рейтигна “е предизвикано от ефектите от войната с Русия, които вероятно ще създадат дълготрайни предизвикателства пред украинското стопанство и публичните финанси”. И “тези предизвикателства повишават риска за стабилното обслужване на правителствения дълг и вероятно ще причинят значителни загуби на частния сектор при преструктурирането му”.

Стабилната перспектива отразява балансираните рискове на кредитното ниво Са, което отговаря на възстановяване в случай на фалит в диапазона от 35 до 65 процента.

Прекратяването на военния конфликт, водещ до силно възстановяване на икономическата активност в краткосрочен план, може да се осъществи с по-ниски загуби в случай на преструктуриране на задълженията, докато при по-нататъшна ескалация на военните действия загубите за инвеститорите от частния сектор могат да се по-големи отколкото предполага рейтинга Са, посочват още експертите на “Мудис”.

По оценка на Киевското училище по икономика, пораженията върху украинската инфраструктура са били в размер на 138 млрд. щ. долара към декември 2022-а, което е еквивалентно на 70% от БВП на страната през 2021-а. “Мудис” пресмята, че реалният БВП на Украйна се е свил с 30% през 2022-а заради огромните загуби на жива сила и емиграция на населението, както и заради значителните поражения върху националната икономика.

Според експертите на агенцията, частният сектор е показал известна степен на устойчивост и постепенно се е адаптирал към сложните обстоятелства, а мащабната финансова подкрепа от донорите отива за реконструкция и възстановяване, но войната ще порази в дългосрочен план производствения капацитет на ключови икономически сектори, отчасти в резултат на засилените напоследък военни атаки върху критична инфраструктура. Правителственият дефицит без помощите се оценява на почти 30% от БВП през 2022-а, но солидната чуждестранна помощ го понижава до по-ниските 17% от БВП, посочва “Мудис”. И допълва, че бюджетът ще остане под значителен натиск и през 2023-а заради големите разходи за защита и социални грижи.

Текущата сметка на Украйна е приключила 2022-а на излишък от 5.7% от БВП благодарение на външната финансова помощ, която е компенсирала огромния търговски дефицит. За 2023-а “Мудис” очаква леко отрицателен дефицит по текущата сметка, основно заради разширяващия се кнедостиг , предизвикано т редуцирания експортен капацитет и устойчивия внос, главно на храни, горива и материали за възстановяване на поразените обекти. Експертите на агенцията прогнозират огромни финансови нужди от около 20% от БВП през 2023-а, които се очаква да бъдат покрити основно от външни донори, а остатъка – от емисии на вътрешния пазар.

По сметки на Международния валутен фонд Украйна може да получи официална финансова помощ в размер на 40 млрд. щ. долара през 2023-а по базовия сценарий, предвиждащ продължителна война, която ще дойде основно он САЩ и Европейския съюз. През октомври международният кредитор одобри отпускането на извънредно финансиране за 1.3 млрд. долара за Киев за посрещане на “неотложни” икономически нужди.

“Мудис” посочва също, че украинският правителствен дълг нараства рязко и ще продължава нагоре. Експертите на агенцията са пресметнали, че съотношението на дълга към БВП е нараснало с 35 процентни пункта – до 82% от БВП към края на 2022-а и вероятно ще достигне 90% от БВП в края на 2023-а.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *