ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 35 млрд. щ.д. инвестиции са загубени на Острова заради Brexit

брексит преговори великобритания ес

Обединеното кралство загуби 29 милиарда лири (35.2 милиарда долара) инвестиции в резултат на напускането на Европейския съюз (Brexit). Джонатан Хаскел, говорител на Комитета по паричната политика на Bank of England, заяви това в интервю за вестник Financial Times.

Според него загубата на бизнес под формата на капиталови инвестиции след референдума през 2016 г. за напускане на Европейския съюз се равнява на 1.3 процента от БВП на Обединеното кралство. Експертът не изключва, че този показател може да нарасне до около 2.8 процента от БВП през 2026 година. Същевременно той уточнява, че страната е на последно място сред членовете на Групата на седемте (G7) по привличане на инвестиции през последните шест години.

Кралството напусна Европейския съюз на 1 февруари 2020 г. след няколко години преговори. На 1 януари 2021 г. пък изтече преходният период след Брексит, през който за Обединеното кралство важаха всички европейски правила. Според експерти подобна стъпка е довела до икономически загуби, разкъсване на културни и научни връзки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *