ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Оборотът на БФБ от 27.1 млн. лв. намалява на месечна и на годишна база

Българска фондова борса

Общият оборот на „Българска фондова борса“ (БФБ) за първия месец на годината възлиза на 27 101 813 лева, отчетоха от борсовия оператор.

Данните сочат, че има значителен спад от 69.26 на сто спрямо декември миналата година. В сравнение с януари 2022-а намалението в търговията с ценни книжа е с 26.71 процента.

Този оборот е постигнат при сключени 5530 сделки на „БФБ-София“.

Тази бройка е увеличена с 8 на сто спрямо декември, но явно цените на ценните книжа е била по-ниска. В същото време броят на покупко-продажбите на годишна база е намалял 41 на сто.

Пазарната капитализация в края на първия месец е в размер на 30.4 млрд. лв. което представлява 19.67 на сто от БВП на страната.

В топ 3 на най-ликвидните емисии акции на българския капиталов пазар за януари са познати имена: бившият приватизационен фонд “Доверие Обединен Холдинг” АД (с 518 сделки), “Адванс Терафонд” АДСИЦ, което инвестира в земеделска земя (с 291 сделки) и “Първа инвестиционна банка” АД ( с 237 сделки).

През януари всички борсови индекси на БФБ вървят нагоре

и на месечна, и на годишна база.

Бенчмаркът на сините чипове SOFIX расте и спрямо декември и януари 2022-а расте с по 2.23 на сто до 614.89 пункта. В този си устрем нагоре измерителят е подкрепен от 12 емисии от SOFIX, които отчитат повишение, докато три отбелязват спад.

Широкият измерител BGBX40 и равнопретегленият BGTR30 нарастват съответно с по 1.79 на сто и 1.35 на сто спрямо последния месец на миналата година. Най-висок ръст отчита секторният BGREIT, който следи търговията с дружествата със специална инвестиционна цел (+2.37 на сто).

В топ 3 печеливши компании от основния борсов индекс SOFIX през януари са “Първа инвестиционна банка” АД, “Доверие Обединен Холдинг” АД и “Фонд за недвижими имоти България” АДСИЦ, които повишават цените на акциите си съответно с по 18.59 на сто, 6.05 на сто и 6 на сто.

На другия полюс, сред топ 3 на губещите компании от SOFIX са “Еврохолд България” АД, “Сирма Груп холдинг” АД и “Телелинк Бизнес Сървисис Груп” АД. Спадовете в котировките на акциите им са с по 2.78 на сто, 1.93 на сто и 1.77 на сто.

През януари броят на сделките, сключени на пазар MTF BSE International, беше 611, а оборотът в тях е на стойност 10.17 млн. лева.

Акценти на БФБ

На 4 януари 2023 г. започна търговията с акции на “Ай Ти Еф Груп” на пазар “Бийм” след успеха на първичното публично предлагане (IPO), в което компанията набра 3 010 000 лева. Размерът на емисията на “Ай Ти Еф Груп” е 3 500 000 лв., разпределен в същия брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев.

На 6 януари започна и търговията с акции на “МФГ Инвест” на пазар “Бийм” след успешното IPO, в което компанията набра 4 039 154 лева. Размерът на емисията на фирмата е 10 795 016 лв., разпределен в същия брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 лев. 

На 12 януари БФБ и oбщина Стара Загора подписаха Споразумение за сътрудничество в сферата на инвестициите. Те ще си съдействат за привличането на потенциални инвеститори към региона, както и ще работят в подкрепа на компаниите с интерес да се листнат на пазарите на „БФБ-София“. Това е първото подобно споразумение на борсата с община в България. Партньорството е важна стъпка към осъществяването на редица инициативи с обучителна и практическа насоченост, които ще помогнат на инвеститори от цяла България да научат повече за обещаващи компании от Стара Загора. Като част от споразумението, БФБ и Община Стара Загора планират още тази година да организират и провеждат съвместни специализирани обучения, кръгли маси, конференции и други събития съобразно потребностите на практиката.

На 13 януари БФБ отличи допринеслите за развитието на капиталовия пазар в страната ни. Фондовата борса записа още една от най-успешните години в историята си за последните девет години. На 1.004 млрд. лева възлиза оборотът й за миналата година, което е с 23 на сто ръст на годишна база. Ръст от 16 на сто до 101 024 отбелязва броят на сделките на БФБ в сравнение с 2021-а. Общо 34 млн. лева са акумулирани от първични публични предлагания на акции (IPO) на БФБ през миналата година.

За инвестиционен посредник, реализирал най-висок оборот на БФБ през 2022 г.: на 1-во място: “БенчМарк Финанс” АД, следван от: “Реал Финанс” АД и “АБВ Инвестиции” ЕООД

За инвестиционен посредник, сключил най-много сделки на БФБ: 1-во място: “Карол” АД, следван от: “Елана Трейдинг” АД и “БенчМарк Финанс” АД.

“Първа финансова брокерска къща” АД получи наградата за най-активен инвестиционен посредник на сегмент Premium на БФБ през 2022 година. С наградата за най-активна банка-инвестиционен посредник беше отличена “Централна кооперативна банка” АД. За емитент с най-голям принос за развитието на капиталовия пазар през изминалата година беше наградена “Агрия Груп Холдинг” АД.

На 17 януари 2023 г. се постави и началото на търговията с акции на “Мелифера” на пазар “Бийм” след успеха на първичното публично предлагане, в което компанията набра 1 063 840 лева. Размерът на емисията на “Мелифера” е 885 282 лв., разпределен в същия брой акции, като всяка е с номинална стойност 1 /един/ лев.

На 30 януари 2023 г. БФБ, Министерството на иновациите и растежа и Българската банка за развитие (ББР) подписаха тристранно споразумение за създаване на пилотен инвестиционен фонд за подкрепа на малки и средни фирми. Сред целите на създаването на пилотния фонд е и тестването на пазара и инвестиционния интерес. ББР влага пилотно базова минимална инвестиция от 2 млн. лв., като финансовото вложение на ББР се очаква да нарасне в пъти в зависимост от финансовия ангажимент, поет от други ключови институционални инвеститори и международни финансови институции, с които предстоят разговори. Очаква се Фондът да стартира с първоначален капитал от минимум 10 млн. лв., който да нараства и да привлече силен интерес поради перспективата алтернативните кредитни продукти да станат по-малко конкурентоспособни в рамките на тенденцията за глобално стремглаво покачване на лихвените проценти по традиционните кредитни продукти.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *