ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Основната лихва от 1 февруари се покачва до 1.82 на сто

БНБ

Основният лихвен процент (проста годишна лихва) у нас продължава да расте. От 1 февруари 2023 г. той ще е в размер на 1.82 на сто при 1.42 на сто през януари, обявиха от БНБ.

От октомври миналата година централната ни банка започна да повишава лихвените проценти. Тогава от 0 процента той стана 0.49 на сто, което беше първото увеличение след 2016 година.

През ноември ОЛП се повиши до 0.59 на сто, а за декември показателят, който се определя на база сключените сделки на междубанковия пазар у нас, достигна 1.30 на сто.

Основният лихвен процент се прилага ограничено на банковия пазар у нас и той засяга някой левови кредити. Повечето банки у нас използват данни от “Лихвената статистика” на БНБ при определяне на своите референти лихвени проценти, които са част от цялостната цена на даден заем или кредит.

Увеличаването на ОЛП води и до нарастване на законната лихва за забава, която е 10 на сто плюс стойността на показателя. Досега обаче въпреки поскъпването от октомври наказателната лихва не се промени, защото тя се определя два пъти в годината – през юли и януари. Т.е. от следващия месец Националната агенция за приходите трябва да вземе предвид увеличаването на основния лихвен процент.

Увеличаването на ОЛП е следствие от повишените лихвените нива от Европейската централна банка, които оказват своето влияние и върху паричния пазар у нас.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *