ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пазарът на инвестиционни имоти ще е под знака на поскъпващия кредит

Пари

През втората половина на 2022 г. общата стойност на инвестиционните сделки в България е почти 228 млн. евро, което представлява над 77 на сто от общия обем за годината, според най-новия доклад на Colliers. С най-голям дял (32%) са сделките с индустриални площи. След тях са покупко-продажбите на офиси и хотели (с по 19%), търговски площи (15%), парцели за строеж (11%) и сгради със смесено предназначение (3%). Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи остават стабилни и запазват стойностите си (7.75%). В резултат на засиленото търсене на индустриални и логистични имоти се регистрира спад на нивото на възвръщаемост за този сектор – до 7.50 процента.

През миналата година инвестиционният обем от сделки с имоти, генериращи доход, е значително по-голям (70%) от този на спекулативните имоти (18%) и закупените за собствено ползване (12%). За последните пет години делът на имотите с доход е над 62 процента. Българските инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар като през изминалата година имат принос от 64 на сто от общия обем.

През 2023 година е възможно икономическата активност да спадне

като функция от покачващите се лихви и по-скъпия кредит. В този контекст купувачите, които използват собствен капитал, ще могат да наддават за активи в среда с намалена конкуренция от страна на търсенето. Банките ще останат свръхликвидни, но с повишени изисквания към проектите, които финансират, и съответно – към кредитополучателите. Инфлацията се очаква да намалява и няма да бъде толкова важен фактор при взимането на инвестиционно решение.

По-високите лихви би трябвало да понижат цените и респективно да увеличат нормата на възвръщаемост. Към момента това все още не се наблюдава. Поради инертността на активността в имотния сектор корекцията на цените отнема време, като по-осезаем ефект се очаква към края на 2023 година. Също така в някои сегменти има противодействащи фактори: например, в лекото производство и логистиката пренасоченият  бизнес от Украйна, Беларус и Русия повишава нивата на търсене.

Традиционната стабилност и предвидимост при бизнес имотите е поставена пред поредица от глобални изпитания: пандемия, война, проблеми при веригите на доставки, инфлация, лихвени нива, политическа ситуация, покачване на цени на енергийни ресурси. С оглед на следващо потенциално непредвидимо събитие, волатилността на пазара се очаква да се запази и да бъде фактор в стратегията на  инвеститорите. Както е видно от статистиката за предходните три години, това не намалява обемите, а превръща първото полугодие в период на изчакване, докато се изясни въздействието на пазарните рискове. Въпреки прогнозите за рецесия през 2023 година, очакванията на Colliers са за наличие на възможности в някои сектори, както и засилване на фокуса на инвеститорите върху качествен и устойчив продукт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *