ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пазарът на офиси в София е движен от наематели с изтичащи договори

хоум офис

Със 76 009 кв. м наети офис площи пазарът в София регистрира активност, сравнима с времето преди пандемията, показват данните за четвъртото тримесечие на миналата година на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton. Общото усвояване за годината достигна 186 655 кв. метра.

„Въпреки че изглежда оптимистичен, този обем се формира предимно от подновявания и премествания, с минимален нетен ефект за пазара“, коментира Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

Според експерта, оптимизацията на площите се очерта като трайна тенденция през последните години, тъй като много компании продължиха да използват офисите си с намален капацитет поради наложения хибриден модел на работа.

През 2022 г. пазарът на офис площи в София e движен предимно от наематели с изтичащи договори, които подновяват наемите си или се преместват на нова локация. Нетното ново усвояване остава умерено с годишен обем от 48 683 кв. метра.

Инвестицията в нови площи обаче отбеляза видим спад

през миналата година. Завършените офиси намаляват до 55 514 кв. м през годината, тъй като много проекти бяха отложени във времето. Това обаче ще даде повече време на наличните офис площи да бъдат усвоени и се очаква да запази стабилен процента на свободните площи. Към края на 2022 г. техният дял в София е около 16 процента.

Площите в процес на изграждане в София вече са под 200 000 кв. м, въпреки че през есента стартира нова фаза от голям офис проект. Конкуренцията не успя да натисне цените надолу и за първи път след Covid-19 те отбелязаха покачване, което се обуславя от покачването на строителните разходи и изисквания към офис пространствата.

Високият инфлационен натиск доведе до повишаване на наемите

на офисите клас А и Б в столицата и големите градове. Към края на миналата година първокласните площи в централната част на София се предлагаха на цени от 15,5-16 евро/кв. м, а офисите по основните булеварди вече се договарят на 14-15 евро/кв. м, посочват от Cushman&Wakefield Forton. Тежестта за наемателите се увеличи и заради повишените такси за поддръжка. В София те варират в диапазона 3,5-4 евро/кв. метър. 

Офис пазарите в големите градове също отбелязаха ръст на наемите през последните месеци на 2022 г., като офертните цени се повишиха с около 10 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *