ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Пазарът на търговски площи в ЦИЕ остана спокоен през 2022-а

документи бизнес

Войната в Украйна се отрази на икономическото състояние на страните от Централна и Източна Европа, ESG (Environmental, Social and Governance – екологично, социално и корпоративно управление) се превръща в стандарт, а нарастващите цени за строителство, експлоатация и транспорт водят до увеличаване на разходите във всички сегменти на недвижимите имоти. Това са някои от главните изводи в новия доклад на Colliers: “Акценти от 2022 г.: Пазар на недвижими имоти в ЦИЕ-6”.

Офис площи

През миналата година се наблюдава ниско ниво на ново предлагане на офиси в повечето държави от Централна и Източна Европа. В Полша значително количество нови сгради промени баланса на пазара. През 2022 г. за пръв път общото предлагане на модерни офис площи на осемте основни регионални пазари надхвърли с 200 000 кв. м нивото на предлагането в столицата Варшава. Търсенето на този тип площи в целия регион на Централна и Източна Европа достигна стойности отпреди началото на кризата. В Чехия брутният обем на усвояване на офиси се изравни с нивата от някои от най-успешните години с тотал от над 500 000 квадратни метра.

Темата за гъвкавите работни пространства се превръща във все по-важна в Словакия. В своите критерии на търсене наемателите поставят много по-голям акцент върху наличието на споделени работни пространства и социални зони, което им позволява да намалят общата наета площ с до 20-30 процента.

Търговски площи

В повечето страни от региона на Централна и Източна Европа посещаемостта и оборотите в търговските центрове се върнаха на нивата от преди кризата. В България сегментът на търговските площи се представя много добре, като търговските паркове непрекъснато се развиват, а шопинг центровете запазват позициите си. Онлайн продажбите се засилиха по време на пандемията и в момента наличието на разнообразни канали за търговия е задължително условие. В Чехия търговските паркове доказаха своята устойчивост по време на пандемията. В Унгария магазините за мода на централните улици бяха по-малко популярни, поради спад в посещаемостта от страна на международните туристи. Огромният дял на търговските паркове сред новопостроените обекти е трайна тенденция в Полша. Инвеститорите основно изграждат по-малки проекти с фокус върху бързооборотните стоки, разположени предимно във второстепенни градове. В големите градове нараства броят на обектите със смесено предназначение.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *