ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Правните разходи при криптофалитите набъбват

Криптовселената понесе сериозни удари през отиващата си година. Поредица от играчи подадоха документи за защита от кредиторите по Глава 11 от щатския Закон за фалитите, включително “Еф Ти Екс”, “Блок Еф ай”, “Вояджър диджитъл”, “Селсиъс”, а през миналата седмица – и “Кор сайнтифик”, като сметките на клиентите им бяха до голяма степен замразени. “Засуканите” правни въпроси, касаещи собствеността върху цифровите активи, задълбочаващите се проблеми на сектора и дискусионната природа на американските процедури за банкрут пък все още не позволяват на пострадалите компании да излязат от съдебна защита. Разходите се трупат и започват да тревожат притежателите на сметки.

Адвокати, банкери и други съветници по казуса “Селсиъс”, започнал през юли, са внесли неотдавна подробна сметка за комисионните в нюйоркския съд за фалитите на обща стойност 53 млн. долара. Според американското законодателство, тези официални консултанти ще трябва да получат т. нар. “административни разходи”, които трябва да бъдат одобрени от съдиите, от фирменото “имущество”. А това ще подяде наличностите за обезщетяване на собствениците на сметки.

Сред правните компании, занимаващи се със “Селсиъс”, са “Къркланд енд Елис” и “Уайт енд Кейс” – обичайните мастодонти на процедурите по корпоративни фалити, чиито водещи адвокати вземат по над 1800 щ. долара на час. Всъщност, тази сума може да се окаже доста изгодна в сравнение с начисляваните от експертите на “Съливън енд Кромуел” по делото на “Еф Ти Екс” над 2 хил. долара на час.

Ядосани вложители в “Селсиъс” се оплакват в “Туитър” от разходите и от бавния напредък. Фалиралата компания пък твърди, че е орязала годишните оперативни и трудови разходи с над 60% по време на процеса, което прави около 100 млн. щ. долара, но ликвидността й остава проблемна, защото “източниците на традиционни приходи са елиминирани”. Фирмен консултант е заявил по време на съдебно изслушване, че продажбата на “стабилни монети” (stablecoins) на стойност 18 млн. щ. долара ще помогне на “Селсиъс” да оцелее още един месец.

Правните и оперативни проблеми, изникнали при криптобанкрутите са принудили “Селсиъс” и кредиторите му да наемат множество експерти. Освен “Къркланд енд Елис”, фирмата е наела и правни съветници от “Латам енд Уоткинс” и “Ейкън Гъмп”. Официална комисия на необезпечените кредитори също е наела консултант – “Елиментъс” – за технологията “блокчейн”. Съдът по банкрутите пък е позволил на независим “проучващ” от дамски пол да разследва събитията, довели до фалита на фирмата. Тя пък, от своя страна, е наела правна фирма и финансов експерт, чиято сметка плаща “Селсиъс”.

Един от трудните правни проблеми на “Селсиъс”, който трябва да се реши в съда, е дали притежателите на сметки, които са дали на кредит криптовалути на платформата, за да печелят високи лихвени проценти, са сред необезпечените кредитори или пък имат право на специфични искове за специфични криптоактиви. Решението на този въпрос ще даде отговор дали компанията ще може да продаде въпросните криптомонети за 18 млн. долара.

Криптокредиторите и борсите на практика нямат възмоност да избегнат фалити, ако клиентите им започнат да теглят масово депозитите си. Съдът е в уникалната позиция да въведе ред при намирането на активи и разработването на план за преструктуриране. Процесът обаче не може да се ускори, защото всичките страни по него – фирменият мениджмънт, собствениците на сметки и инвеститорите – имат право на глас в съда. Продължаващият хаос в сектора пък по никакъв начин не помага за задържането на цените на криптовалутите докато сметките са замразени, което още повече изнервя клиентите.

Нанси Рапапорт – професор по право в Университета на Невада – твърди, че играчите по казусите с банкрутите в повечето случаи са неопитни и зависими от преценката на техните скъпо платени консултанти.

Все пак, тревогите за комисионните не са останали незабелязани в случая на “Селсиъс”. Бивш съдия по фалитите е бил определен от съда за т. нар. “изследовател на таксите” със задача да проследи прецизно разходите на професионалните фирми за услуги. Неговата експертиза пък се заплаща по 1500 щ. долара на час.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *