ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Рагнар Фриш е нобелист за моделите в анализа на икономическите процеси

На днешния ден можем да си спомним за Рагнар Антон Китил Фриш (Ragnar Anton Kittil Frisch) – норвежкия икономист, работил в областта на иконометрията. Той е починал на 31 януари 1973 година в Осло.

Рагнар Фриш е работил в Университета на Осло.

Той е известен с това, че е един от основните участници в установяването на икономиката като количествена и статистически информирана наука в началото на ХХ век. Той въвежда термина „иконометрия“ през 1926 г. за използване на статистически методи за описание на икономическите системи, както и термините „микроикономика“ и „макроикономика“ през 1933 г. за описание съответно на индивидуални и съвкупни икономически системи.

Рагнар Фриш беше първият, който разработи статистически информиран модел на бизнес циклите през 1933 година. По-късно Рагнар Фриш работи върху модела заедно с Ян Тинберген.

През 1969 г. за своите разработки те получават първата Награда за икономически науки на Шведската банка в памет на Алфред Нобел. Тя оценява приноса двамата за развитието и прилагането на динамични модели в анализа на икономическите процеси.

През 1929 г. Рагнар Фриш публикува първото си важно есе върху иконометричната методология, „Корелация и разсейване в статистическите променливи“, последвано през същата година от „Статика и динамика в икономическата теория“, което въвежда динамиката в икономическия анализ. Фриш става редовен професор в университета през 1931 година.

Иконометрията (английски: econometrics) съчетава в едно икономиката, математиката и статистиката и дава възможност за приложението на математически и статистически методи за анализа на икономическите данни. Тя има приложение върху решаването на разнообразни проблеми на икономическото развитие и планиране.

Иконометрията датира като дисциплина от 30-те на ХХ век, като първата известна употреба на иконометрия (в сродна на термина форма на думата) е от 1910 г., като Рагнар Фриш се смята, че е изковал термина в смисъла, в който се употребява днес.

Рагнар Фриш е един от основателите на Иконометричното общество през 1930 г. и редактира списанието Econometrica през първите му 21 години.

Рагнар Фриш е дал името си на медала „Фриш“, който се присъжда на всеки години от Иконометричното общество за най-добра статия по иконометрия, публикувана през последните пет години, както и на Фриш-центъра за приложен икономически анализ в Университета на Осло. Голямата аудитория в Института по икономика, Университета в Осло също носи неговото име.

Работата на Рагнар Фриш от 1933 г. върху бизнес циклите с импулсно разпространение се превръща в един от принципите на съвременната нова класическа теория на бизнес цикъла. Той също така помогна за въвеждането на иконометрично моделиране в правителственото икономическо планиране и счетоводство.

Най-важното хоби на Фриш е пчеларството, за което Фриш извършва генетични изследвания.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *