ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Разплащанията в евро заемат най-голям дял при чуждестранните валути у нас

евро

Обемът на паричните преводи към чужбина се увеличава с една трета през миналата година спрямо 2021-а, отчита Paysera България. За изминалитедванадесетмесеца българските клиенти са наредили международни плащания за почти 800 млн. лева, а общият обем на всички изходящи транзакции през онлайн платформата достига рекордните 1.16 млрд. лева. Paysera е глобална онлайн платформа, която предлага широк спектър от дигитални платежни услуги за физически лица и компании, като оперира в над 180 държави и позволява парични трансфери в различни валути.

“Виждаме как все повече бизнеси се ориентират към дигитализиране на разплащанията в търсене на повече гъвкавост. Ръстът е провокиран от по-голямата активност на компаниите, занимаващи се с международна дейност, като търговия, транспорт, внос и износ, където разходите за транзакции традиционно са по-високи”, коментира Мартин Богданов, изпълнителен директор на Paysera България. „Под натиска на настоящата икономическа ситуация те търсят оптимизация на разходите или възможност за навлизане на нови територии”, допълва Богданов.

Типове транзакции

Докладът на компанията показва, че в топ 5 на най-използваните чужди валути са евро, щатски долар, британска лира, румънска лея и полска злота. Преводите в евро, които заемат най-голям дял и през 2022 г., са основно към Европейския съюз. Едва 10 на сто от изпълнените трансфери са към трети страни, сред които Великобритания, Турция и Украйна.

Осезаем ръст спрямо 2021 година се наблюдава при транзакциите в щатски долари – с 81 на сто се увеличава обемът на изходящите преводи. Те са предназначени най-често за Китай (включително Хонконг), Турция, Полша, Великобритания и Обединени арабски емирства.

Трансферите към чужбина могат да се разделят на няколко типа спрямо предназначението – обслужване на междуфирмени задължения, такси за обучения, туристически резервации, онлайн пазаруване и други. Доминиращ дял традиционно заемат междуфирмените разплащания. При таксите за курсове и обучения е налице сезонност и този тип транзакции се изпълняват предимно през зимните и летните месеци. Обратна е тенденцията в туристическия сектор, където отпадат повечето ограничения при пътуване и сезонността отслабва.

Средната стойност на международните транзакции се увеличава с близо една трета на годишна база – от 4935 лева през 2021 г. до 6680 лева през миналата година. Като причина от компанията посочват глобалната инфлация и поетапното възстановяване на някои бизнеси след Covid кризата. Цените на някои стоки и суровини се увеличават неколкократно през изминалата година и това дава отражение върху превежданите суми. “От друга страна, туристическият сектор отбеляза сериозен подем през изминалата година, с пряко отражение върху отрасли като транспорт, търговия, хотелиерство и ресторантьорство. С този тласък някои бизнеси дори успяха да достигнат оборотите си отпреди пандемията”, дава пример Мартин Богданов.

Инвестиционен интерес

На фона на високата инфлация – почти 17 процента на годишна база според НСИ за декември миналата година, все повече потребители се ориентират към алтернативи на банковите депозити за спестяванията си. За изминалата година българските клиенти на Paysera са закупили инвестиционно злато за почти 850 хил. лева. А средната стойност на транзакциите – 2228 лева, е в диапазона на масовите спестовни влогове. Макар депозитите на домакинствата да нарастват със седем на сто на годишна база по данни на БНБ към септември 2022 г., при влоговете до 5000 лева е налице обратна тенденция. За една година те се увеличават едва с 0.42 на сто като брой, а общата им стойност се стопява с 2 процента.

“Високата инфлация, ведно със забавения икономически растеж през изминалата година, подтикна хората да диверсифицират и разширяват инвестиционния си портфейл с цел запазване на спестяванията си. Търсят се предимно високоликвидни инвестиционни продукти, които не изискват голяма първоначална инвестиция. Виждаме как златото става все по-предпочитан избор заради доказаната в исторически план растяща стойност и гъвкавост при определянето на сумата”, пояснява Филип Мутафис, инвеститор в Paysera България.

През миналата година най-голямата единична сделка за покупка на злато през платформата е за 87 186 лева или приблизително 760 грама златни кюлчета. Повечето потребители придобиват ценни метали на стойност между 120 до 2500 лева.

Прогноза

От Paysera България очакват с възстановяването на пазарите и успокояването на инфлацията, международните трансфери да се увеличават още повече. Все повече бизнеси ще използват дигитализацията в разплащанията, за да осигурят устойчивост и гъвкавост в настоящата обстановка, допълват още експертите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *