ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

„Ситигруп“съветва да се подготвим за 6% лихва в САЩ

Търговците игнорират риска от по-висок  от очаквания максимален лихвен процент в Съединените щати, предупреждава „Ситигруп“. Което би предизвикало масови продажби както на облигации, така и на акции.

Банковите анализатори обръщат внимание, че борсовите индекси от Америка до Европа и от Хонконг до Южна Корея са надценени и би трябвало да поевтинеят през следващите три до четири месеца, а зелените пари ще поскъпват успоредно с очакванията за нови лихвени увеличения. По оценка на „Ситигруп“, справедливата оценка на американския борсов индекс S&P 500 трябва да е под 3500 пункта – с около 15% по-ниска от сегашните равнища – и той ще слезе до тях до края на 2023-а. А индексът Hang Seng се очаква да заличи тазгодишните си печалби и да продължи да пада.

Пазарните експерти посочват, че за да има ръст на борсовите котировки, американският долар трябва да поевтинее с още 10% от сегашните си равнища – трудно изпълнима цел, ако Федералният резерв продължи да качва лихвите по начин, който пазарът не очаква. И най-благоразумната стратегия при такива обстоятелства е да продължат продажбите на акции при всеки пазарен подем.

„Ситигруп“ твърди, че един от рисковете, които глобалните пазари все още не са вкарали в цените, е щатските лихви да се повишат до 6 процента.

Въпреки че търговците на облигации реагираха на множеството коментари от представители на Федералния резерв за лихвени увеличения, те са отчели в котировките само малко над 5% до края на годината – колкото е официалната прогноза. Инвеститорите пък все още се обзалагат, че рецесия в Съединените щати ще принуди американските централни банкери да започнат да свалят лихвите до края на 2023-а.

„Ситигруп“ е оптимист за пазара на облигации, но анализаторите смятат, че е преждевременно да се купуват американски ДЦК преди доходността на десетгодишния дълг да се върне отново над 4.25 процента. (Бел. Ред. – Търговията на 6 февруари приключи на 3.63 процента). Банкерите очакват ускоряване на затягането на паричната дисциплина, което ще засили долара и ще подбие цените на активите на развиващите се пазари. Допълнителен натиск ще има върху китайските ценни книжа заради засилването на геополитическия риск.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *