ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Скокът на разходите за пица шокира италианците

Консумацията на едно от класическите италиански ястия – пица “Маргарита” – е поскъпнала безобразно, като средният размер на разходите за приготовлението й е скочил с почти 30% през декември 2022-а спрямо същия период на 2021-а. Което далеч надвишава обявения официален декемврийски инфлационен ръст от 12.3%, напомпан основно от препускащите цени на енергийните и хранителните стоки. Този контраст е нагледно доказателство как, дори след похарчените от правителството 75 млрд. евро за подпомагане на италианците да платят сметките си за газ и електроенергия, трябва да се вкарат и други държавни дотации.

Анализът на квинтесенциалната неаполска тарифа е представен от новия месечен индекс на пица “Маргарита” на агенция “Блумбърг”, чиято цел е да покаже шока от разходите за издръжката на живота за италианците като оценява съставките за приготовлението на едно от най-известните и най-прости ястия на Ботуша. Индексът отчита растящите цени на базовите компоненти – брашно, домати, моцарела и маслиново олио, както и изразходената електроенергия за изпичането на пицата в домашни условия в електрическа фурна. Заключението е, че разходите за приготовление на ястието у дома са скочили много по-бързо отколкото на приготвената в магазините версия, чиято цена е нараснала само с около 9.9%, най-вероятно заради по-големия брой едновременно изпечени пици.

Извън енергията, най-рязко е повишението на включената в индекса моцарела – почти 27%, следвана от брашното – малко под 22 процента. Тези, както и другите съставки, са най-често използваните продукти в традиционната пазарна кошница на домакинствата, макар че не всеки има време да си приготви пица у дома.

Въпреки обилните дебати кои компоненти са допустими за истинската италианска пица (ананасът определено не е ) – “Маргарита”, редом с дори по-семплата версия без моцарела, позната като “Маринара”, са най-ценените варианти на традиционалистите. Те са и най-често произвеждани сред приготвяните по 8 млн. пици средно на ден, по оценка на справочника по готварство Il Gambero Rosso.

Въпросното изделие е кръстено на Маргарита Савойска – първата кралица на Италия след обединението. Според легендата, пица “Маргарита” е създадена в чест на посещението на дамата в Неапол през 1889-а. Цветовете на ястието, когато се прибавят листа от свеж босилек в края на готвенето за аромат, пресъздават цветовете на италианското знаме: зелено, бяло и червено. Има и няколко варианта на изделието, включително тънката като хартия римска разновидност и много дебелата нюйоркска.

Европейският съюз припозна пицата за традиционен специалитет с гарантиран произход. За да отговаря на това определение, тя трябва да е изпечена на 485 градуса по Целзий, което гарантира коричка дебела поне 1-2 см, и да се използват само специфични продукти, включително маслинено олио “екстра върджин”, свеж босилек, биволска моцарела или традиционна местна моцарела и отгледани в региона домати.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *